До 23 септември стават ясни номерата на партиите в бюлетините за вота

До 23 септември ще бъдат ясни номерата на партиите и коалициите в бюлетините за местните избори. Това каза пред „Фокус“ говорителят на ЦИК Александър Андреев. След като ВАС отхвърли възможността това да стане с централизиран жреебий, комисията ще приложи текстовете от Изборния кодекс, допълни Андреев.

“За провеждането на централизирания жребий имаше доводи, че при провеждането на избори зедно с националния референдум има възможност и следва да бъде проведен такъв жребий. От другата страна, беше защитена позицията, че гласуването в национален референдум не е избор и с оглед на това не може и няма как да бъдат приложени разпоредбите в Изборния кодекс, които са предвидени при два избора – нацинален и местен”, обясни говорителят на ЦИК.

Александър Андреев допълни, че българите в чужбина ще могат да гласуват в т. нар. „атоматични секции“, които ще бъдат разкрити на местата, където в предишни избори е имало над 100 желаещи да упражнят правото си на глас. Все още обаче не е изтекъл срокът за подаване на заявление и в последствие могат да бъдат разкрити още секции, поясни Андреев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини