Цветанов: Когато не мине Конституцията, всичко ще се припише на ГЕРБ, не на Кънев

Искам да призова всички – нека да обединим усилията си и да не се правим на важни, като правим популистки и публични изказвания. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с изказването на съпредседателя на РБ Радан Кънев, че ако ГЕРБ приемат промени в квотите на ВСС, ще се откаже да има нещо общо с мнозинството, съобщи "Фокус".

"Трябва да реализираме политиките, които са начертани от МС, респективно от Христо Иванов. Утре, когато не мине Конституцията, тогава всичко ще бъде преписано на ГЕРБ, а не на Радан Кънев. Когато искаме да постигнем политически консенсус, искам да имаме конструктивен диалог, а не да правим изказвания и престрелки през медиите. Политиката се прави, когато седнеш на масата и говориш с политическите си партньори и опозицията", заяви Цветанов. Той посочи, че иска да се работи конструктивно, както с партиите от мнозинството, така и с тези, които са в опозиция. "Това, което се случи преди лятната ваканция, беше много ясно демонстрирано точно от Радан Кънев и Лютви Местан. Те постигнаха точно този компромис да се дадат 180 гласа, без да променяме концепцията и философията на заложените промени в Конституцията от МС. Всяка ПГ е подкрепена от достатъчно брой избиратели, за да може да ги представлява в парламента", допълни Цветанов.
Във връзка с квотите във ВСС, Цветанов коментира, че в момента искат да знаят какво е становището на Венецианската комисия. "Убедени сме, че между първо и второ гласуване ще има позиция. ПГ на ГЕРБ винаги разчита на тези институции, които могат да допринесат за приемането на законодателство, което да съответства на европейското. За КС имаше подкрепа от почти всички парламентарни групи да се направи питане. Почти всички бяхме убедени, че ще бъде такъв резултатът, но просто изпълнихме волята на тези народни представители", поясни Цветанов. Той посочи, че в условията на избори, всеки ще иска да поставя някакви закачки и ултиматуми, които са недопустими в условията и тона на поведение, който демонстрира ГЕРБ. На въпрос дали се разчитат думите на Радан Кънев като предизборна закачка, Цветанов отговори, че от всичко това, което е гледал и от вчерашния поздрав за празника на София, го приема повече така. "Българските избиратели са тези, които ще дадат оценка за реално свършената работа от кметовете и общинските съветници. Искаме да продължим развитието и просперитета на Варна с Иван Портних", уточни Цветанов.
Той обясни, че от ГЕРБ се стремят се да могат да си говорят по същество. "Ако не беше изказването на Радан Кънев, нямаше да ми задавате въпроси. Говоря си с всички парламентарно представени групи, но не си поствам нещата във „Фейсбук” страницата си, за да провокирам журналистически въпроси. ГЕРБ не е такава партия, ГЕРБ е партия на действието, на откритото управление и искаме да покажем видимите резултати от управлението ни", каза още Цветан Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини