На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Демокрацията донесе хиляди нови граници

От неолибералните възторзи към новото средновековие

От 2002 до 2011 г. от страната са изтекли нелегално 25,585 млрд. долара – сума, достатъчна за решаване на основните ни проблеми

След 1989 г. тържествено се чества денят, в който падна Берлинската стена. Той стана неолиберален символ на “преход към демокрация и свобода”. Обясниха ни, че навлизаме в „свободния свят”, където няма граници. Ентусиазирано бутнахме, нали „вече сме свободни», съоръженията по една от най-охраняваните граници в Европа – българо-турската.

Спечелилите от тази „свобода” бяха главно представителите на глобализирания капитал, нуждаещ от сваляне на границите, защото това рязко увеличи нормата му на печалба чрез бързо преместване в региони с по-ниско данъчно облагане и по-евтина работна ръка. Позволи му само през 90-те години да изсмуче около 200 000 руски учени към Западна Европа и САЩ, да завлече богатство за трилиони долари. Заграбени бяха „свободно” стотици хиляди български учени, лекари, инженери, за които България бе дала много милиарди. Само между 2002-ра и 2011 г. от страната са изтекли нелегално 25,585 млрд. долара – сума, достатъчна за решаване на основните проблеми на българското общество.

Капитализмът винаги е бил зареден с противоположности и, наред с падащите граници и либерални възторзи, тръгна и противоположният процес. Уж бяхме по неолибералному „свободни”, а немският социолог Улрих Бек заговори за настъпването на „нова епоха на несигурността” и “плурализация на границите”.

Първото, което донесоха т.нар. демокрация и свобода след 1989 г. бяха хиляди нови граници – решетките, железните врати, охранителните системи, над 140 хил. частни охранители. Ликвидацията на колективното селско стопанство създаде 14 млн. нови частни граници. Появиха се нови граници вътре в страната, свързани с охраната на хилядите частни обекти. На Балканите държавите се удвоиха, а с тях и границите.

Появиха се десетки хиляди затворени градове на богатите с частна охрана, където можеш спокойно да пуснеш детето си да играе в двора. Минимум 11 млн. богати американци вече живеят спокойни в тях. В Рио де Жанейро богатите им обитатели даже не минават през останалата част на града, а се движат с хеликоптери до мястото, на което искат да отидат. Неравенството разделя и Европа на закрити и оградени от опасностите частни градове за богаташи, гета за имигранти, расови и етнически малцинства, и междинни територии за всички останали. Във Великобритания по данни от 2003 г. е имало над 1000 такива затворени града. В София има над 40 цигански гета и куп оградени срещу опасностите с електроника и охрана затворени градски комплекси за новите богати. „Два свята, единият е излишен”, както казваше един български писател.

Всъщност жестоката реалност е, че „Желязната завеса” и „Берлинската стена” до 1989 г. стабилизираха световната система. Рухването им увеличи рязко противоречията и бягството на гигантски маси от хора в търсене на по-добър живот в световните центрове на акумулиране на капитал. Затова ускорено започна строеж на нови граници.

Още в 90-те години Испания изгради стени около Мелиля и Сеута, два крайбрежни града, запазила от колониалното си владичество в Северна Африка. През 2012 г. Гърция изгради стена между себе си и Турция, а после и България почна да строи. Този процес рязко се ускори с конфликта в Украйна и бежанската криза през 2014-2015 г. Украйна бързо издигна по границите с Русия 180 км противотанкови ровове, 546 км фортификационни препятствия, 39 км телени мрежи, 175 блиндажа, 897 окопа, 6 наблюдателни кули. Естония също започва да гради стена с височина от 2,5 метра, пълна с IT технологии. Унгария завърши изграждането на стена по границата си със Сърбия. Турция гради висока 2,5 метра между себе си и Сирия. Великобритания се готви да строи бариера в Северна Франция, откъдето минават мигрантските маршрути към тунела през Ламанша.

След падането на Берлинската стена 40 държави са построили или строят стени на границите с 64 от своите съседи. В края на 2015 г. Израел завършва оградата по границата си с Йордания и така отвсякъде е ограден със стени като средновековна крепост. Бразилия обяви изграждането на „виртуална” технологична стена по цялата граница, пазена с дронове и вертолети. Саудитска Арабия е затворила със стени повечето от своите граници. Тунис започна строеж на ограда по границата си с Либия, за да се защити от опасностите, идващи от там, след като тя бе „освободена” с американски и френски бомби от „диктатора Кадафи”.

В „гранично-индустриалния комплекс” на САЩ до 2018 г. ще бъдат дадени 544 млрд. долара, което е БВП на България общо за около десет години. САЩ изгради по думите на списание „Тайм” „Велика американска стена” от 3145 км между себе си и Мексико. „Берлинската стена” е била 20 пъти по-малка, а броят на загиналите при опит да я преминат е 12 пъти по-малко. Върху нея има 12 000 сензора за движение, огромно количество наблюдателни камери, 1500 кули за наблюдение. Донълд Тръмп обаче заяви, че щом спечели изборите, веднага ще построи още по-голяма Велика американска стена, която ще започне от Флорида до Сан Франциско. И препоръча на ЕС същото.

Първото велико преселение на народите между ІV и VІІ век завърши със средновековни стени и безброй крепости. Другото велико преселение на народите между 40-те години на ХІХ век и 20-те години на ХХ век, пренесло над 60 милиона души през границите, завърши също със своеобразно „средновековие” – с две световни войни, деглобализация, рязко затваряне и укрепване на границите.

Днешното трето „средновековие” май вече настъпва, като се има предвид нарастващата вълна в момента и паниката, която тя създава. В света вече има близо 240 млн. трудови имигранти, около 27 млн. екологически бегълци и 80 млн. бежанци от войни и конфликти. Според изследване от 2013 г. повече от половината от жителите на Земята биха искали да сменят страната, в която живеят. Близо четири милиарда души са потенциални емигранти. Няма държава в света, която да издържи на това.

През 90-те години Ален Менк написа, че навлизаме в „Новото средновековие”. Като знам, че изследванията показват, че половината българи вярват, че някой им е направил магия, хиляди очакват чудо на Кръстова гора, а министър-председателят връща колата на НСО, ако я пресече черна котка, сигурно вече навлизаме в него.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.