Николай Ненчев: При проблем може до няколко часа да изпратим 1000 военни на границата

Точно 111 души към момента охраняват българо-турската, българо-гръцката и българо-македонската граница. Това обяви в ефира на Би Ти ВИ преди минути министърът на отбраната Николай Ненчев. По думите му ситуацията в момента е сравнително спокойна. Процесите са динамични и ако ситуацията се промени, ние сме в състояние да реагираме до няколко часа и да изпратим до 1000 военни, уточни Ненчев.

Той съобщи още, че за последното денонощие по българските граници са били задържани 100 бежанци, а други 300 не са били допуснати да преминат браздата.

Ние не сме против тези хора и няма да им посегнем, заяви министър Ненчев. Преди няколко дни той подписал инструкции към армията, в които изисква хуманно отношение към бежанците, особено към майките и децата.

Според министъра една малка част от имигрантите бягат от война. Останалите били икономически имигранти,сред тях можело да има и терористи.

Ние изпращаме армията, за да осигурим логистична подкрепа чрез високопроходима техника на МВР и Гранична полиция, уточни министърът. Те могат да използват сила в случай на неизбежна самоотбрана, каза Ненчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини