Нов булевард в София стана трасе за гонки

Новооткритият булевард "Александър Малинов" се превърна в нощно трасе за гонки, оплакаха се жители на столичния жк "Младост" пред "България Днес". Джигитите използват наскоро ремонтирания булевард, за да фучат като бесни с мотори и коли. Те чакат настъпването на нощта и изключването на светофарите в полунощ, за да започнат да форсират двигатели и да свистят с гуми. Според живеещите там автошоуто продължава цяла нощ, а заради мощния рев на моторите спането е невъзможно.

Основната пътна артерия на квартала бе обновена това лято покрай изграждането на метрото. Оттогава пътните хулигани се възползват от хубавия асфалт и правата отсечка, която използват като арена за своите зулуми. Очевидци разказват, че са ставали свидетели на гонки между мотори, коли и АТВ-та, дрифтинг на мощни беемвета и дори на каране в насрещното. 


Надпреварата обикновено започвала от светофара при спирката на бл. 43 и продължава до Академията на МВР, след което джигитите тръгват по Околовръстния път.
"И аз ги чувам през отворения прозорец на кабинета ми, като минават денем", призна пред "България Днес" шефката на Седмо РПУ Ани Петрова.
Тя обясни, че периодично изпраща патрулна кола, която да обикаля района, за да респектира пътните хулигани. Факт е, че полицаите не могат да се преборят с фучащите джигити. 

"Дори и да получим сигнал за каране с висока скорост и нарушаване на нощната тишина, докато стигнем до мястото, те ще са заминали. Не разполагаме и с радари, с които да преценим скоростта, такива има само КАТ. А ако не се засече скоростта, нищо не може да се направи", призна Петрова.
По нейното мнение решението е поставяне на камера за скорост по средата на новото трасе. Тя е изпратила искане за поставяне на камера до КАТ и Столична община, от които зависи разрешаването на проблема.
Полицейската началничка призова да се прави разграничение между организираните състезания и хулиганите, решили да си изпробват колата или мотора. Досега в районното не са получавани сигнали за гонки, а само за единични нарушители. Въпреки това живеещите в "Младост" се кълнат, че са виждали няколко мотора да хвърчат със светкавична скорост.
"Ако има информация за организирано състезание, ще отидем на мястото и ще ги разгоним още докато се събират. Но когато някой мине за секунди по хубавата права отсечка, няма как да го хванем", коментира Ани Петрова. По думите й тези, които си правят ралита, винаги ще намерят къде да се състезават, а тоталната забрана за това не дава резултат.


Няма патрулки

От районното нямат ресурси, за да разполагат няколко патрула по булеварда. Налични са само две-три служебни коли, които се пращат на сигнали за битови инциденти или обикалят из неспящия Студентски град. Освен това наскоро се изпочупил част от автопарка на районното. За да се спести разхищението на коли и униформени, по-добрият вариант е поставяне на камера, смята шефката на Седмо РПУ. Наскоро вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи, че се прави карта на гонките и в най-скоро време се очакват специални мерки срещу пътните хулигани.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини