Перник се възстановява от поройния дъжд вчера

Перник се възстановява от проливния дъжд, предизвикал наводнение в града вчера. Пострадали хора няма. Пожарната продължава да отводнява приземните етажи, съобщава bTV.

Наводнени са били и други населени места в пернишка област. 4 домакинства са подали сигнал за наводнени къщи в Радомир, обяви областният управител Ирена Соколова. Няколко села са останали без ток, но електроснабдяването е възстановено. Причина за наводненията и спрелия ток са, както остарялата канализация, така и голямото количество дъжд, който се изсипа в района, обяви Соколова.

Проливният дъжд, който се изсипа вчера вечерта над Перник, наводни за по-малко от час ниските части на града. На много места водата достигна до един метър. Коли бяха блокирани в наводнен булевард. На голяма част от хората, чието пътуване беше в посока Кюстендил, се наложи да минат по заобиколни маршрути.

За възрастната жена това наводнение означава, цяла зима студ. „И съм си докарала дърва преди две седмици, сега потънали са дървата, други пари няма да имам откъде да намеря. Трябва да взимам заем, пък как ще ги връщам”, казва Ягодинка Стоянчева.
Кметът на Перник Иван Иванов обясни, че причината за наводненията е стара канализация, а кога ще бъдат сменени тръбите не е ясно, заради липса на средства.

Материалните щети от наводнението тепърва ще бъдат изчислявани.

Ще продължи да вали и днес над Западна България, но вече не се очакват толкова силни валежи като тези снощи.

Нощните бури донесоха силни валежи не само в Перник, но и в Кюстендил, София, Благоевград и Сандански.

Дъждът снощи в Кюстендил беше повече от този, който пада в града за цял месец.

Обстановката днес вече се нормализира. Много по-сериозно е положението в Гърция.

Там вече започнаха интензивни валежи и силни гръмотевични бури, които ще продължат в голяма част от страната и до края на деня.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини