Военните разведки продават скрап

Служба „Военна информация“, чиято основна задача е да следи действията на врага зад граница, се занимава с продажба на скрап. Експертите там чинно са обявили обществена поръчка за продажбата на търг с наддаване на 30 953 кг стоманен скрап, 2866 кг отпадъци от оловни акумулатори, 1800 кг електронен скрап и др. цветни и черни материали.

Преди седмица стана ясно, че службата няма да получи никакви допълнителни средства от Министерството на финансите. А министърът на отбраната Николай Ненчев търси над 14 млн. лв. за ремонт на сградата на службата. Той обяви и че спешно ще продава имоти с отпаднала необходимост. С парите ще гарантира заплатите. В бюджета на ведомството не достигат около 100 млн. лв. Според него от продажба на земи и сгради може да се осигурят 18-19 млн. лв.

Но това е едно от най-слабите звена на ведомството. Обикновено за година се продават по два-три, и то за не повече от по 1-2 млн. лв. Армията има над 1000 имота, към които няма интерес. Само за охраната им ведомството харчи по около 40 млн. лв. на година.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че МО и МВР няма да получат допълнителни средства, докато не извършат административни реформи. Той настоява „чиновниците“ да преминат от I в III категория труд. Така обаче те остават без социалните привилегии и при пенсия ще вземат 10, а не 20 заплати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини