Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Михаил Миков за конституционните промени: Абсурдни и на безпринципно мнозинство

Лидерът на БСП Михаил Миков отново потвърди отказа на политическата си сила да не подкрепи промените и посочи мотивите си за това. Според него тези промени са “абсурдни и са на безпринципно мнозинство”. Според него единствената им цел била да бъде сменен съставът на ВСС.

“Днес при тези разисквания отбелязваме около 40 дни от ритуалното погребение на предишния законопроект”, каза от парламентарната трибуна Миков по време на обсъждането на промените в Конституцията на първо четене в частта за съдебната власт, цитиран от “Фокус”.

“Той съдържаше повече неща, отколкото внесеното им обсъждане днес. Беше погребан в парламентарните архиви. След като онзи законопроект беше погребан, кое дава основание на вносителите да смятат, че той е жизнеспособен? Може би събраните подписи, може би пазарлъкът за гласовете. Ние от БСП лява България няма да участваме в това мнозинство не само, защото сме в опозиция, а защото сме последователни и аргументите срещу приемането на законопроекта са много повече от тези клишета за реформи. Това е говорене за политическа воля, което е омръзнало на българските граждани”, заяви Миков. По думите му, характерно за днешната промяна е, че тя се прави от едно несигурно мнозинство. “Никой не може да поеме повече отговорност от народните представители, които подкрепят с гласа си един законопроект. Ако Венецианската комисия ви каже, че това не съответства на разделението на властите, тогава арменския поп ли ще питате?”, запита Миков.

Той бе категоричен, че трябва да се поеме ясна отговорност и не да се чака някой извън тази зала да каже дали това, което се прави, съответства или не. “За нас от БСП е абсурдно да се определя според професионалния признак едната и другата група във ВСС. Неслучайно не казвам колегия. Колегията е присъща за органите на съдебната власт, а ВСС не е правораздаващ орган. Абсурдно е да се търси професионален профил. Убива се съдържанието на ВСС като орган за управление на съдебната власт”, заяви Миков. Той подчерта, че предлаганите промени за механични. “Те в крайна сметка ще доведат до смяна на ВСС, но по никакъв начин няма да гарантират по-добро функциониране на управлението на съдебната власт. Ще доведат до капсулиране вътре и по отношение на гражданите на двете основни съсловия прокурори и съдии”, каза още Михаил Миков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.