Партиите решиха: Без дискриминационна реч по време на предизборната кампания

В парламента политическите сили подписаха Споразумение за предотвратяване на враждебна и дискриминационна реч в публичното пространство в хода на предизборната кампания, съобщи "Фокус".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е убеден, че подписвайки политиците всичко това, журналистите и медиите също ще се придържат към това, което подписват депутатите днес. "ПП ГЕРБ ще бъде изключително толерантна. Ако имаме партньорство от страна на другите политически опоненти, ще покажем едно друго лице партиите в България", посочи Цветанов.

Атанас Мерджанов от ПГ на БСП лява България подчерта, че за БСП това усилие е традиционно и ще се придържат стриктно към него с ясното разбиране, че българското обществото трябва да има избор за политика. "Подписаното споразумение няма да пречи както на нас, така и на медиите да бъдат изобличавани порочните практики", каза още Атанас Мерджанов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че под това споразумение подписът му като председател на ДПС ще стои неоспоримо естествено.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски заяви, че РБ при всички случаи смята, че един толерантен и спокоен тон е нещо изключително важно за България. "България се очертава като кътче на стабилност. Понякога една дума или фраза може да разпали омраза, която да доведе до тежки последствия. Ще използваме толерантен тон и ще имаме позитивна кампания", заяви още Найден Зеленогорски.

Полина Карастоянова от ПГ на Патриотичния фронт посочи, че от ПФ подкрепят тази инициатива, водени от убеждението, че истината трябва да звучи нецензурирана и нережисирана.

Съпредседателят на ПГ на Българския демократичен център Красимира Ковачка заяви, че от БДЦ се надяват, че в местните избори медиите ще създадат обстановка на комфорт, така че кандидатите за местната власт да представят своите програми и идеи, защото обективното отразяване помага на избирателите за правилния избор.

Председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов заяви, че още в началото са призовали към диалог, разбирателство. "Иска ми се процесът на толерантност да е от двете страни. Понякога един провокативно зададен въпрос от журналист може да хвърли искрата, която ще възпламени процес, трудно потушаван. Няма да бъде нарушаван добрият тон на позитивната кампания от наша страна", подчерта проф. Борислав Борисов.

Георги Кадиев, който е нечленуващ в ПГ заяви, че неговата политическа партия са неговите убеждения. "Това, което правим днес е една малка крачка към един дълъг път. Трябва да се борим срещу езика на омразата. Подписвам тази декларация, като си представям, че тя е малка крачка към дългия път, който ще извървим", каза още Георги Кадиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини