Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Конституционните промени минаха със 184 гласа „за“ – подкрепиха ги ГЕРБ, ДПС, Реформаторите, Патриотите, БДЦ, Атака и независими

Конституционните промени минаха на първо четене, след като 184 депутати гласуваха „за” промените в Конституцията.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ, един от АБВ, 4 независими и „Атака”, конституционните промени минаха на първо четене, предаде „Фокус”.

Изненадващо 9 депутати от парламентарна група на „Атака” подкрепиха конституционните промени. 83 от ГЕРБ бяха „за”, 36 от ДПС, 23 народни представители от Реформаторския блок, 17 от ПФ, 9 от БДЦ. Както председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов обяви, един от тяхната група гласува „за”, а останалите 8 се „въздържаха”. Четирима от независимите народни представители бяха „за”, а двама бяха „против”. 32 депутати от БСП бяха против. Конституционните промени предвиждат промяна в структурата и организацията на Висшия съдебен съвет предвижда разделяне на състава на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии; съдийската колегия се състои от 13 членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, 6 членове, избрани от общото събрание на съдиите, и 5 членове, избрани от Народното събрание; прокурорската колегия има 12 членове и включва главния прокурор, 4 членове, избрани от общото събрание на прокурорите, един член, избран от общото събрание на следователите, и 6 членове, избрани от Народното събрание. Със закон ще се определя реда за номиниране и процедурата по избор на членовете на колегиите. Колегиите самостоятелно ще осъществяват кадровите и организационните функции, а общите за цялата съдебна власт решенията ще се вземат от Висшия съдебен съвет в пленарен състав.

За повишаване на ефективността на Инспектората към Висшия съдебен съвет ще стане чрез създаване на механизми за превенция на конфликта на интереси и неправомерно външно влияние в органите на съдебната власт. Това ще стане с разширяване на правомощията на Инспектората да прави проверки за конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, да проверява пълнотата и верността на имуществените декларации, да прави проверки за установяване на прояви, уронващи престижа на съдебната власт, както и такива, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

Другата промяна, която се въвежда, е Висшият адвокатски съвет да бъде включен в кръга на органите, които могат да сезират Конституционния съд, когато със закон се нарушават права и свободи на гражданите.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.