„Атака“ осигури бърз ремонт на Конституцията

Изненадваща подкрепа от “Атака” получиха в парламента промените на конституцията, свързани със съдебната реформа. “За” гласуваха всички 9 присъстващи депутати на Волен Сидеров, без самия него. Това осигури подкрепа от 184 гласа, заедно с вота от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ и няколко независими, както и възможност за бързо приемане на реформата.

Ако гласовете бяха над 160, но под 180, следващото разглеждане на проекта щеше да е след минимум 2 месеца. Сега срокът за предложения между двете четения е 7 дни и предстоят още 2 гласувания.

Против ремонта на основния закон очаквано бяха всички 34 депутати от БСП, 8 от АБВ се въздържаха.

Преди дебатите премиерът Бойко Борисов се яви лично в парламента и заедно с правосъдния министър Христо Иванов се видя с ръководствата на парламентарните групи. След срещата обяви, че е оптимист за гласуването и се оказа прав, макар допълнителен вот да се очакваше от АБВ, а не от “Атака”.

ДПС гласуваха “за”, но от изказването на лидера им Лютви Местан стана ясно, че заедно с АБВ няма да подкрепят проекта безрезервно на следващите етапи и ще правят предложения. Двете партии са несъгласни с разпределението на квотите в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Идеята е от 12 души в нея 6 да се избират от депутатите, 5 - от прокурорите, и 1 от следователите, докато при съдиите парламентарната квота е по-малобройна. Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче намекна, че на второ четене може да се дискутира “математиката” в предложения законопроект в името на приемането на ремонта на конституция.

Явор Нотев: Ние сме против, няма сделка

“Това са едни промени, които нямат собствени физиономии и съдържание. Те няма да отговорят на очакванията, ако някой има такива, че от приемането им на три четения българската съдебна система ще работи.” Това заяви депутатът от “Атака” Явор Нотев, след като той и останалите му 8 съпартийци гласува „за“ промените в конституцията. Той обясни, че партията му е гласувала „за“, защото ако вотът приключи с мнозинство от 160 гласа, агонията и безспорните разправии по този въпрос щели да продължат през следващите от 2 до 5 месеца. “Не сме имали среща нито с Цветан Цветанов, нито с премиера Бойко Борисов, нито с министъра на правосъдието. Решението ни е взето в състава на ръководството на ПГ на Атака", заяви Нотев и добави: „Сделка няма.“ Според него „Атака“ е дала послание, а промените, които са “внесени по този слаб начин, са добра изходна база в дебати по същество в пленарната зала.” Ще отстояваме позицията си, че тези предложения не са работещи, каза още Нотев.

Лютви Местан: Свикайте ВНС

Ако предложените промени са отвъд конституцията, имайте доблестта да свикате Велико народно събрание и тогава ще видите цялата реформаторска мощ на ДПС. Така лидерът на ДПС Лютви Местан се обърна към РБ. Той припомни, че във ВНС движението не е подписало конституцията, но отсече, че сега няма да подкрепи промени, които нарушават независимостта на съдебната власт.

Правосъдният министър Христо Иванов:

Кадрите решават всичко

Висшият съдебен съвет (ВСС) е кадровият орган на съдебната система, заяви пред депутатите правосъдният министър Христо Иванов, който лично защити промените в конституцията преди дебатите. Важността на органа той обясни с думите: “Кадрите решават всичко”, които нарече “пословица”. Репликата обаче се приписва на Йосиф Сталин.

Иванов защити разделянето на ВСС на две и превеса на съдиите над парламентарната квота в колегията с “международните стандарти и многократните препоръки от Венецианската комисия” съдии да избират съдии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини