АФП: Миграционната криза – източник на печалби за българските трафиканти

Въпреки че страната им е встрани от основния балкански път на бежанците към Западна Европа, българските каналджии имат ключова роля в международните мрежи, които печелят от миграционната криза, именно благодарение на европейските си паспорти, коментира АФП, цитирана от "Фокус".

Показателен е фактът, че петима от шестимата арестувани след смъртта на 71 мигранти в края на август в изоставен в Австрия камион са български граждани, въпреки че нито един от мигрантите не е минал през България. В тази бедна балканска страна, разположена между Сърбия и Турция, между Близкия изток и Европа, престъпните мрежи имат дългогодишен опит в контрабандата и трафика на наркотици и хора.

Доклад на Държавния департамент на САЩ наскоро посочи, че България остава „една от основните страни източници на трафик на хора в ЕС“. И то при относителна безнаказаност.

„За трафикантите е било лесно да преобразуват вече отъпканите пътеки в канали за прекарване на мигранти, които са уязвими и са готови да поемат рискове“, обяснява Камелия Димитрова, секретар на правителствената комисия за борба с трафика на хора в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини