Реформаторите пак поискаха явен вот във ВСС

Депутати от Реформаторския блок спазиха заканата си да внесат предложение за второ четене на промените в конституцията гласуването във Висшия съдебен съвет (ВСС) да е явно. Сега според основния закон вотът на членовете на кадровия орган на съдебната власт е таен. Депутатът и юрист от РБ Димитър Делчев обяви, че с явно гласуване всеки във ВСС ще носи лична отговорност за решенията си. По думите му сега кой как гласува е тайна само за обществото, защото във ВСС си знаели кой какво подкрепя.

Явният вот във ВСС бе част от първия проект за промени в конституцията, който обаче не получи подкрепа. В новия проект, подписан и от ДПС и приет на първо четене с гласовете на “Атака”, текстът отпадна.

“Аз съм за явно гласуване, ако РБ са за явно, аз съм за два пъти по-явно”, каза пред Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов. Според него конституционната реформа не е орязана, а промените ще позволят на съдиите сами да си избират началници. Между двете четения на законопроекта “всички могат да се аргументират и да се вземе най-доброто решение”, добави той.

Срокът за предложения на второ четене сега е 7-дневен, но се очаква той да бъде удължен в пленарната зала, казаха пред “Труд” депутати. Така второто разглеждане на проекта остава за след местния вот.

Позволени са само “редакционни” промени

В правилата за приемане на промени в конституцията, гласувани от парламента, пише: “Не се разглеждат предложения, които противоречат на принципите и обхвата на приетия на първо гласуване законопроект.” Депутати от мнозинството изразиха опасение, че идеите на Реформаторите могат да отпаднат на това основание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини