В БНБ очакват сливания на банки в страната

Очакват се сливания на банки в страната, финансовите институции с пазарен дял от 5% и повече ще бъдат най-атрактивни. БНБ повишава прогнозата си за икономически растеж за тази година от 1,8% до 2,2%-2,3%.

Това заяви подуправителят на Централната банка Калин Христов в интервю пред Ройтерс, цитирано от БГНЕС.

"Определено знаем, че ще има силно търсене на банки, които имат около 5% пазарен дял", коментира той, но не посочи кои лица проявяват интерес към подобни сделки. Христов добави, че предвид слабия ръст на кредитирането и увеличаването на регулациите в цяла Европа, единственият начин да се спечели от капитал е уедряването.

Не е изключено банките с гръцки собственици да бъдат принудени да продадат активите си в замяна на държавната помощ, която са получили с цел облекчаване на дълговата криза в Гърция. Тези банки обаче притежават едва под една пета от общия размер на банковите активи в България. Заради кризата в южната ни съседка БНБ на практика забрани на банките, които са гръцка собственост, да имат експозиция към своите банки майки.

На българския пазар са представени и четирите големи гръцки банки. Неотдавна стана ясно, че Пощенска банка /част от гръцката "Юробанк" - бел.ред./ ще придобие клоновете на "Алфа банк" в страната. По отношение на другите две гръцки големи банки: "Пиреос банк" работи на българския пазар самостоятелно, а "Националната банка на Гърция" /НБГ/ притежава Обединена българска банка /ОББ/.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини