Още измамени купувачи осъдиха строителния предприемач Явор Блъсков

Още двама измамени русенци осъдиха "Рали 2003" ЕООД на строителния предприемач Явор Блъсков да признае сключените предварителни договори преди 5 г. за окончателни и да им прехвърли собствеността на закупените жилища в бившето АОНСУ на бул. "Гоце Делчев" 35. Това постанови Районният съд в крайдунавския град.

Имотите са под възбрана, докато се платят разноските по сделките и дължимите данъци и такси. От "Рали 2003" не се явяват на делото и не оспорват иска. Съдебните решения не подлежат на обжалване.

Това са поредните купувачи, успели да узаконят сделките си. През пролетта корпоративен клиент изкупи обявените на търг 81 ипотекирани апартамента в т.нар. блок на ужасите. Те са част от описаните общо 137 имота в някогашната Академия за обществени науки и социално управление. Други 120-140 жилища вече са с нотариален акт и вдигнати ипотеки.

Драмата АОНСУ се точи от 3 г., когато частен съдебен изпълнител пристига да описва жилищата. Едва тогава прецаканите над 200 собственици научават, че са купили ипотекирани апартаменти. Те се оказват заложени в СИБанк от Явор Блъсков заради 1,8 млн. евро заем. Изпълнителното дело е спряно след жалби до окръжния съд, а описът е отсрочен по искане на банката.

Някои обитатели получават нотариални актове, като погасяват директно борчовете си в банката. Така се избягват запорираните сметки на Явор Блъсков. Наложените забрани остават за жилища на обитатели без нотариални актове. Други купувачи имат документ за собственост на имота, но без вдигната ипотека. Те са платили имотите си, но продавачът не е внесъл парите им в банката. Трети са получили и дали част от парите за жилища без договори за покупко-продажба. Четвърти пък ще погасяват заемите си до 2017 г.
Снимка авторът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини