В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Маргарита Попова: Чакат ни години на трудни решения и лишения

Чакат ни сложни месеци и дори години на трудни решения и лишения, за да се помогне на цели региони в отделни континенти, за да тръгнат към порядък и спокойствие, за да се въдвори ред.

Това заяви в неделя във Велико Търново вицепрезидентът Маргарита Попова по повод на бежанската криза. Пред студенти от ВТУ тя изнесе лекция „Властта и лидерството”.

„В България се тревожим за състоянието, в което трябва да се живее на Европейския континент. Вървят кервани от хора. Страдащи от война, насилие, бедност. Това е трагедия за цялото човечество и първия ход, който се отключва у човек е желанието да помогне”, коментира Попова.

Тя е категорична, че в същото време се задейства и следващия код за сигурността и трудната интеграция в днешните времена. Решенията са трудни, защото ситуацията е много динамична.

„Международната общност трябва да се намеси и да се спрат военните конфликти. Да се седне на масата на преговорите и да се пресекат всички бошуващи конфликти, което не е лесно и може да отнеме месеци и дори години. Там, където се прави опит за налагане на демокрация с насилие, по предварително определени рамки, приети единствено и само за правилни без съобразяване с националните интереси и култура на отделни нации, със степента на икономическо и социално развитие, с начина на възприемане на демократични принципи, със злото корупция, не може да се случи нещо добро”, смята Маргарита Попова.

По думите и Европа, Северна Африка, Близкия изток, дори Украйна са далеч от състоянието на ред и хармония. „Нищо няма само финансови измерения. Нужна ни е разумна политика и лидери визионери”, допълни Попова.

Тя апелира за равносметка за причините довели до хаоса и разгрома в душите и материалното битие на милиони. „Страдат не само възрастните хора, а и деца. 50 % от бягащите са деца и огромен брой от тях са непридружени. Това са деца между 6 и 18 години, които са поели по пътя на страданието сами. Много лесно могат да станат обект на злите помисли на трафиканти, на каналджии, които в мътните води трупат богатства за сметка на страдащите и заради престъпната дързост на международни олигархични кръгове”, каза Попова.

Тя предупреди, че е лесно такива млади хора да бъдат радикализирани и след това те да проявяват екстремизъм.

„Регионалното сътрудничество е много важно за цяла Европа. Както вече се случва между България, Турция и други страни има разговори, така трябва да се намеси и международната общност за спиране на военните конфликти и разделение на големи и малки сили и пресичане на личните имперски интереси”, убедена е Маргарита Попова.
Според вицепрезидентът квотното разпределение е предложена политика, по която няма единение, но ще се намери добро решение.

„На всеки ще се наложи, когато бежанците стигнат до границите му. Не е човешко да се връщат хора, които имат право на статут на бежанци. Солидарността обаче не означава само да обещаем, че ще приемем някакъв брой хора, а реална помощ.

Представете си само момента, в който България например трябва да приеме 1000 или 2000 души, но те кажат, че не желаят да останат на наша територия, а искат да пребивават в друга държава. Така този квотен принцип рухва от самосебе си. Но все пак трябва да се тръгне от някъде, за да се изгради обща политика. Императива не ми харесва, защото в тази ситуация трябва да се действа гъвкаво, задълбочено и многопластово”, обясни Попова.

Тя изтъкна, че държавите от Югоизточна Европа, които са преживели тежки тоталитарни години имат рецептори за състрадание. „Добре знаем какво значи помощ и какво е друг да се нуждае от помощ и ние да можем да я дадем. И да се знае, че квотният принцип не е идеален. Солидарността не е бройки и обработване на техните документи”, каза в заключение Маргарита Попова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.