Съдебна суматоха с обвинението на Сергей Станишев

Съдебната суматоха около обвинението, че като премиер Сергей Станишев е изгубил 7 секретни доклада, се задълбочи. Вчера Софийският градски съд прекрати делото и го върна на прокуратурата, защото Станишев за пореден път не бе получил постановлението, с което обвинението предлага да бъде освободен от наказателна отговорност и да бъде глобен. Причината - постановлението е с гриф „секретно“, а той няма допуск до класифицирана информация.

Според НПК обвиняемият трябва да получи постановлението 7 дни преди съдебното заседание. Вече няколко пъти Станишев не може да го получи. Първо служители от деловодството на Софийския градски съд, а после и от регистратурата на Народното събрание (НС) отказаха да му го връчат заради секретния гриф. Той можел само да прочете документа, но не и да получи дубликат от него, както изисква НПК.

Заради параграф 22 съдът върна делото на прокуратурата, за да приведе постановлението във вид, в който Станишев да може да го получи.

„Няма да свалим грифа. Ще протестираме“, коментира вчера прокурор Димитър Петров.

Обвинението срещу Станишев бе повдигнато през 2010 г. След 4 г. влезе в съда, а доскоро бе спряно заради имунитета му на евродепутат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини