Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Ще изграждаме завод за производство на високотехнологични продукти за самолети “Еърбъс”

Над 15 г. се влачи дело за побой Процесът е прекратен по давност без възмездие за извършителите

Ликът на Св. Иван Рилски – дар за папата от премиера Водим във Ватикана и делегацията на Македония

Министър Банов: Културата, която създаваме днес, се превръща в културно наследство утре

Правят регистър на биопроизводителите Формират нов закон за розите

Караме най-старите автомобили в ЕС

Спряха делото срещу Здравков (обзор) Главният архитект на София бе преследван, защото не иска небостъргач в градинка

Кандидат-президент в Турция дари по 500 турски лири на своите съперници за предизборната им кампания

Чешкият президент Милош Земан се обяви против предсрочни парламентарни избори

Съдът отстрани от длъжност кметицата на “Младост” Иванчева и заместничката й Петрова Опитала да уволни заместника си Русев, след като свидетелствал срещу нея

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Задържаха трима мъже, опитали се да избягат на столични полицаи с краден джип

20 млрд. лева за строителство

Над 20 млрд. лева ще бъдат инвестирани в строителния сектор през следващите 7 години от еврофондовете, държавните ведомства и общините. Това заяви вчера вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на форум, организиран от Камарата на строителите в България. Половината от тези пари ще са от еврофондовете.

Към момента над 80% от инвестициите в публична инфраструктура се извършват чрез европейски средства, посочи пък министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Според нея е важно да има финансиране и чрез публично-частни партньорства. „Строителният бранш може да разчита на 12 млрд. лева по линия на регионалното министерство до 2022 г.“, обеща Павлова. По думите й 3 млрд. лева от оперативна програма „Региони в растеж“ ще се инвестират в пътища, като 380 млн. лева от тях ще отидат за инфраструктурата на малките населени места.

Приоритетни ще са 5-6 проекта, сред които довършването на лот 3 от автомагистрала „Струма“, доизграждането на „Хемус“, както и строителството на участъците София – Калотина, София – Видин, Русе – Търново и тунелът под връх Шипка, посочи Павлова. За развитие на строителството в пограничните райони ще бъдат инвестирани 920 млн. лева чрез програмите за трансгранично сътрудничество.
По програмата за енергийна ефективност по думите на Павлова вече има одобрени почти 1500 сгради. „2016 г. ще е пикът на реализацията на проекти по програмата за енергийна ефективност. Започнахме с 1 млрд. лева и се надявам да можем мащабно да увеличим тези средства “, каза тя.

За железопътна инфраструктура са предвидени близо 680 млн. евро от оперативна програма „Транспорт“, каза пък транспортният министър Ивайло Московски. От тази сума 320 млн. евро са за модернизация на линията до Бургас. Финансиране има и за третия метродиаметър на столичното метро.

Нуждите във ВиК сектора според екоминистъра Ивелина Василева възлизат на над 12 млрд. лева, но по програма „Околна среда“ са предвидени 2,3 млрд. лв.

233 млн. лева за рискови проекти

233 млн. лева са нужни за успешното завършване на рисковите проекти по старата оперативна програма „Околна среда“, съобщи екоминистърът Ивелина Василева вчера.

„С Европейската комисия договорихме възможността те да бъдат продължени с финансов ресурс от новата оперативна програма. Предстои да се одобрят критериите и да се даде възможност на общините да кандидатстват, за да довършат проектите си“, обясни Василева.

Рискови са 11 проекта по приоритетна ос „Води”, както и два проекта по приоритетна ос „Отпадъци” на програмата. Физическото изпълнение на проектите, изпълнявани по старата екопрограма, трябва да приключи до края на октомври.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.