20 млрд. лева за строителство

Над 20 млрд. лева ще бъдат инвестирани в строителния сектор през следващите 7 години от еврофондовете, държавните ведомства и общините. Това заяви вчера вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на форум, организиран от Камарата на строителите в България. Половината от тези пари ще са от еврофондовете.

Към момента над 80% от инвестициите в публична инфраструктура се извършват чрез европейски средства, посочи пък министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Според нея е важно да има финансиране и чрез публично-частни партньорства. „Строителният бранш може да разчита на 12 млрд. лева по линия на регионалното министерство до 2022 г.“, обеща Павлова. По думите й 3 млрд. лева от оперативна програма „Региони в растеж“ ще се инвестират в пътища, като 380 млн. лева от тях ще отидат за инфраструктурата на малките населени места.

Приоритетни ще са 5-6 проекта, сред които довършването на лот 3 от автомагистрала „Струма“, доизграждането на „Хемус“, както и строителството на участъците София - Калотина, София - Видин, Русе - Търново и тунелът под връх Шипка, посочи Павлова. За развитие на строителството в пограничните райони ще бъдат инвестирани 920 млн. лева чрез програмите за трансгранично сътрудничество.
По програмата за енергийна ефективност по думите на Павлова вече има одобрени почти 1500 сгради. „2016 г. ще е пикът на реализацията на проекти по програмата за енергийна ефективност. Започнахме с 1 млрд. лева и се надявам да можем мащабно да увеличим тези средства “, каза тя.

За железопътна инфраструктура са предвидени близо 680 млн. евро от оперативна програма „Транспорт“, каза пък транспортният министър Ивайло Московски. От тази сума 320 млн. евро са за модернизация на линията до Бургас. Финансиране има и за третия метродиаметър на столичното метро.

Нуждите във ВиК сектора според екоминистъра Ивелина Василева възлизат на над 12 млрд. лева, но по програма „Околна среда“ са предвидени 2,3 млрд. лв.

233 млн. лева за рискови проекти

233 млн. лева са нужни за успешното завършване на рисковите проекти по старата оперативна програма „Околна среда“, съобщи екоминистърът Ивелина Василева вчера.

„С Европейската комисия договорихме възможността те да бъдат продължени с финансов ресурс от новата оперативна програма. Предстои да се одобрят критериите и да се даде възможност на общините да кандидатстват, за да довършат проектите си“, обясни Василева.

Рискови са 11 проекта по приоритетна ос „Води”, както и два проекта по приоритетна ос „Отпадъци” на програмата. Физическото изпълнение на проектите, изпълнявани по старата екопрограма, трябва да приключи до края на октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика