Щитове срещу снега по пътищата тази зима

Щитовете и мрежите против навявания на сняг по пътищата през тази зима ще бъдат увеличени и ще се слагат навсякъде из страната. Това съобщи вчера шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров.

Досега предпазните мерки срещу снегонавяванията се слагаха само на определени места по пътищата. Такива има между Карнобат и Бургас на магистрала „Тракия“, на Петолъчката край Сливен и в Силистренско. Много от съоръженията обаче бяха откраднати.
„От тази зима сме разпоредили всички фирми за пътно поддържане да държат на склад между 5 и 10 километра от предпазните огради. Те ще са подвижни, ще се поставят според необходимостта и после ще се премахват“, каза Лазаров.
Преградите са два вида. Едната представлява ситна мрежа, чиито пролуки бързо се запълват със сняг и така навяванията върху пътя се спират. Другата е пластмасова ограда с дървен обков. Тя е по-масивна.
Оградите предпазват от образуването на участъци с дълбоки преспи по пътища, които са разположени в големи открити пространства, каквито има предимно в Североизточна България. Те не могат да премахнат нуждата от почистването на шосетата от сняг.
Зимното поддържане на пътищата в цялата страна през предстоящия сезон ще струва около 50 млн. лв. Толкова средства обичайно се отделят за почистване през последните години. Само през миналата зима поради малкото сняг са изразходвани около 5 млн. лв. по-малко.
Според Лазаров дори нуждата от пари да е по-голяма, пътната агенция има възможност да я поеме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини