С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 юли 2018

Вътрешният министър: Чумата е страшна, притесних от това, което чух

Нарушено качеството на водата в десетки басейни в София

Путин: Сорос се меси навсякъде, но нима това е позиция на американската държава?

Евроексперти оценяват психиатрията ни Предстоят обиколки из болници и запознаване с проблемите в сектора

Най-добрият губещ за всички времена

Искат мерки срещу сивата икономика

Инфлацията достигна над 5-годишен рекорд

По-голяма прозрачност при онлайн резервациите

Министерство на отбраната ще търси експерти по киберсигурност

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Путин и Тръмп (ВИДЕО)

Валери Симеонов: Нерегламентирана търговия е вкарала чумата от Турция

Ивелина Василева: Контролирано се изпускат няколко язовира в Черноморския район

В няколко язовира в Черноморския район се извършва контролирано изпускане на водите, за да се подготвят да поемат допълнителните количества вода. Това пред „Фокус“ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по повод обявения за утре червен код за валежи в Бургаска област. Повишени са водните количества на наблюдаваните реки в страната, като количествата са около праговете за средни води, каза още министър Василева. Тя припомни, че от 14 часа днес е активизирано Оперативно звено към министерство, което следи ситуацията и изпраща информация до всички институции, които да осигурят мобилизация и бърза реакция.

„Очакват се по-значителни повишения на речните нива и опасност от пройни валежи във водосборите на Южночерноморските реки. Утре очакваните количества валежи ще достугнат 60-70 л/кв. м за денонощие. Нашето предупреждение към всички компетентни органи вече е отправено“, обясни министърът. Тя призова гражданите да спазват указанията на компетентните органи и да не поемат излишни рискове.

„В други райони също е обявен оранжев код – това са областите Враца, Шумен, Ямбол и Сливен. Жълт код е обявен за 9 области – Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Хасково и Стара Загора“, добави Василева. Тя изрази надежда, че всички необходими мерки са предприети, за да не възникват критични ситуации.
„Оперативното звено е в режим на 24-часова работа, а информацията се изпраща непрекъснато към ГДПБЗН, към областните управители и общините, за да са може всички да са запознати с актуалната обстановка и в случай на нужда да се предприемат съответните действия“, добави министърът.

Министър Ивелина Василева каза още, че след миналогодишните наводнения са предприети незабавни мерки. По думите й с промяната в Закона за водите Държавната агенция по метрология и технически надзор вече наблюдава състоянието на язовирите и ги контролира, за да не се допускат аварии. Провеждат се непрекъснати проверки за проводимостта на реките, като се издават предписания към кметовете, като до сега са проверени над 1200 обекта, каза още министър Ивелина Василева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.