190 автоджигити засякоха в Монтана за денонощие

Никълъс Кейдж се отказва от актьорството

Григор си уреди среща с Гофен

Жандармеристката Анелия Христова: Ранената колежка е много силна

Вулкан изригна в Япония Няма данни за пострадали или разрушения

Григор Димитров би германец на турнира в Монако, среща Гофен на четвъртфинала (ВИДЕО)

Задържаха шефа на полицията в Раковски и още двама души за корупционни практики

Монтана въвежда технологии за умно управление

Негово Светейшество Патриарх Неофит е изведен от реанимация

Апелативната прокуратура във Велико Търново чества 20-годишен юбилей

Велосипедист се удари в заграждения на магистрала “Тракия”, последва верижна катастрофа между четири автомобила

Нова задна ножица преряза “Ювентус”

Каракачанов готов с реформи, които да помогнат на хората с увреждания и да спрат измамите в системата

Рефери на поправителен срещу провинилите се отбори

Митрополит Антоний: Състоянието на Патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява, но ще остане още известно време под медицинско наблюдение

Ивелина Василева: Контролирано се изпускат няколко язовира в Черноморския район

В няколко язовира в Черноморския район се извършва контролирано изпускане на водите, за да се подготвят да поемат допълнителните количества вода. Това пред „Фокус“ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по повод обявения за утре червен код за валежи в Бургаска област. Повишени са водните количества на наблюдаваните реки в страната, като количествата са около праговете за средни води, каза още министър Василева. Тя припомни, че от 14 часа днес е активизирано Оперативно звено към министерство, което следи ситуацията и изпраща информация до всички институции, които да осигурят мобилизация и бърза реакция.

„Очакват се по-значителни повишения на речните нива и опасност от пройни валежи във водосборите на Южночерноморските реки. Утре очакваните количества валежи ще достугнат 60-70 л/кв. м за денонощие. Нашето предупреждение към всички компетентни органи вече е отправено“, обясни министърът. Тя призова гражданите да спазват указанията на компетентните органи и да не поемат излишни рискове.

„В други райони също е обявен оранжев код – това са областите Враца, Шумен, Ямбол и Сливен. Жълт код е обявен за 9 области – Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Хасково и Стара Загора“, добави Василева. Тя изрази надежда, че всички необходими мерки са предприети, за да не възникват критични ситуации.
„Оперативното звено е в режим на 24-часова работа, а информацията се изпраща непрекъснато към ГДПБЗН, към областните управители и общините, за да са може всички да са запознати с актуалната обстановка и в случай на нужда да се предприемат съответните действия“, добави министърът.

Министър Ивелина Василева каза още, че след миналогодишните наводнения са предприети незабавни мерки. По думите й с промяната в Закона за водите Държавната агенция по метрология и технически надзор вече наблюдава състоянието на язовирите и ги контролира, за да не се допускат аварии. Провеждат се непрекъснати проверки за проводимостта на реките, като се издават предписания към кметовете, като до сега са проверени над 1200 обекта, каза още министър Ивелина Василева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.