Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

МОСВ предупреждава за наводнения във вoдoсборите на южночерноморските реки

Днес има опасност от поройни наводнения във вoдoсборите на южночерноморските реки. Това съобщават от пресцентъра на МОСВ. Червен код за дъжд и вятър е обявен за днес за Бургаска област. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) в западната половина от страната днес валежите ще са слаби – до 5-10 л/кв.м, в Югозападна България – без валеж. В източната половина от страната ще има значителни валежи. Количествата ще са от 15-30 л/кв.м във Велико Търново, Стара Загора и Хасково и ще нарастват на югоизток, в югоизточните райони надминавайки 60 л/кв.м. Утре ще продължи да вали все още в Източна България, количествата ще са от 5 до 15 л/кв.м , в крайните североизточни райони до 20-30 л/кв.м, в Западна ще е почти без валежи. В четвъртък и в източните райони валежите ще спрат, но за деня все още ще има количества до към 5 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 27.09. до 8 ч.на 28.09.) речните нива на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са се покачили. Водните количества на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са около праговете за средни води.

Водните количества на реките: в долното течение на р. Вит (Дунавски басейн), в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн), във водосбора на р. Марица (Източнобеломорски басейн) и в долното течение на р. Места (Западнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните от НИМХ реки са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -44 см до +65 см. По-съществени повишения са регистрирани на р. Искър при с. Ореховица с +17 см, р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Бели Вит при гр. Тетевен с +65 см, в поречие Осъм при гр. Троян с +36 см, р. Росица при гр. Севлиево с +32 см.

Черноморски басейн: в поречие Провадийска са отчетени колебания от -10 см до +2 см, с +7 см , повишено е нивото на р. Врана при с. Надарево. Нивата на останалите наблюдавани реки са останали непроменени.

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания на нивата в поречие Тунджа – отчетени са повишения с до +14 см (при гр. Павел Баня), в поречие Марица колебанията са от -11 см на основната река при гр. Пловдив, до +44 см на р. Тополница при с. Поибрене, в поречие Арда колебанията са от -1 см до +8 см ( на основната река при с. Вехтино).

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания на водните нива във водосборите на реките: Места от -23 см с до +16 см и Струма от -12 см до +10 см.

На основа метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн – днес в резултат на прогнозираните валежи, се очаква повишението на водните нива да продължи. По-значителни се очакват в поречията: Огоста, Искър – средното и долното течение, Вит – средното и долното течение, Осъм – горното и средното течение, Янтра – целия басейн, Русенски Лом – целия басейн и Добруджанските реки.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: водните количества на 29, 30 септември и 1 октомври ще са около и над средната многогодишна стойност. По-значително ще бъде покачването на нивата на реките във водосборите на р. Лесновска, р. Батулийска, р Малки Искър, р. Златна Панега и р. Гостиля. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: водните количества за 29, 30 септември и 1 октомври ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Днес и утре се очаква покачване на водните нива в целия водосбор на р. Янтра, като по – значителни се очаква да са във водосборите на притоците й : р. Росица, р. Джулюница и р. Дряновска. Водните количества ще са под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: водното количество в долното течение на реката на 29 и 30 септември и 1 и 2 октомври , ще бъдe около и над средно многогодишната стойност. На 29 и 30 септември ще има значителни повишения на нивата през първия ден главно в горните части на водосбора, а през втория ден и в останалата част от водосбора. По-съществени повишения се очакват във водосбора на р. Черни Лом. Водното количество ще бъде под прага за внимание.

Черноморски басейн – днес се очакват по-значителни повишения на водните нива и опасност от поройни наводнения съществува във водосборите на южночерноморските реки – Ахелой, Чакърлийска, Русокастренска, Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Караагач, Велека, Резовска.

На 30 септември повишенията по южоночерноморските реки ще продължат, като съществено ще се повишат нивата и на северночерноморските реки Батова, Провадийска, Камчия.

Източнобеломорски басейн – днес се очакват съществени повишения в поречие Тунджа – след гр. Сливен – (особено внимание да се обърне на р. Мочурица), Марица – средно и долно течение; Арда – целия басейн;

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива ще са под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира:

Водното количество на река Черна при гр. Смолян е възможно да бъде около жълтия праг за предуреждение до сутрешните часове днес.

Водното количество на река Арда при гр. Рудозем е възможно да бъде около жълтия праг за предуреждение до сутрешните часове днес.

Водното количество на река Елховска при гр. Рудозем е възможно да бъде около жълтия праг за предуреждение до сутрешните часове днес.

Западнобеломорски басейн – днес се очаква нивата на реките да продължат да се повишават. По – значителни повишения са възможни в средното и долното течение на р. Места.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.