Франчайзинг - успешен бизнес старт или едно ново начало!

Франчайзингът е най-успешният и рентабилен бизнес модел, който е познат на съвременния свят. Доказано най-ниско рисковият начин за започване на собствен бизнес. През 60те години франчайзингът бързо навлиза в Европа предимно в отраслите хотелиерство, ресторантьорство, търговия с козметика, облекло, обувки, както и при извършването на определени услуги – химическо чистене, даване на автомобили под наем и др.

Франчайзополучател - успешният старт

В нашата страна често пъти обаче той не се разглежда, като алтернатива на започването на самостоятелен бизнес. Много от нашите сънародници не отчитат факта, че притежанието на франчайз лиценз им позволява да правят бизнес за себе си и в същото време да не са сами в това начинание. Да, вярно е, че се заплащат франчайз такси, но постоянната помощ и подкрепа, както и ноу-хау, което франчайзодателят предоставя са безценни. От друга страна работещия бизнес модел, който франчайзодателят предоставя ще Ви спести много средства, лутане из дебрите на търговската дейност и време, което също струва пари. В някои случаи даже много повече, тъй като процеса по разработване на всяко ново бизнес начинание е съществен и често пъти става главната причина за фалит, защото през цялото това време всички разходи са от инвестиционния бюджет. Както се казва - няма нужда да откривате топлата вода!

Ако погледнем статистиката, то тя е достатъчно красноречива, защото след петата година от започването на собствен бизнес самостоятелно остават да работят едва 20 % от фирмите, докато при тези, които са започнали собствен бизнес чрез франчайз процента е 82 %.

За какво се борим в Инвест Пойнт България

www.investpoint.bg

Ние от Инвест Пойнт България вярваме, че всеки може да управлява успешен бизнес, когато открие правилната възможност. Именно тук ние помагаме на всеки, който има желание да започне свой собствен бизнес чрез франчайз. Още повече, че нашите услуги за всеки франчайзополучател, който желае да стартира своя първи бизнес са напълно безплатни. Защо го правим ли ? Ние от Инвест Пойнт България вярваме в предприемаческия дух на българина и неговите способности. Искаме да обърнем внимание особено на онези наши сънародници, които работят и/или учат в чужбина, че България предоставя много повече бизнес възможности от колкото страните от западна Европа, където почти всички пазарни ниши са отдавна запълнени. Не правете грешката, която голяма част от тях допускат прибирайки се да отворят малко дюкянче или кафене самостоятелно, което след година затварят ( и стягат куфарите отново!) или влагат огромни средства в ремонти на апартаменти, които след това стоят празни. Започнете своя първи бизнес в България разумно и ще имате средства, както да живеете много по-добре в сравнение с чужбина, така и да осъществите желания ремонт след известно време.

Франчайзодател - едно ново начало

От друга страна тези, които останаха в България и управляват успешно своите компании вече повече от двадесет години са достойни ( без онзи млад успял мъж от парламента!) за похвала и все по-често откриват предимствата на франчайз концепцията и решават да стъпят на пътеката на франчайзинга. В някои случаи, като опция за стартиране на дублиращ бизнес, знаейки много добре през какво са преминали или като модел за развитие и разширяване на основната им дейност. Разработката на франчайз модел е трудоемка и отговорна задача, именно поради тази причина, нашата компания Инвест Пойнт България предлага цялата гама от услуги и решения в областта на франчайзинга, за да може един успешен бизнес да се превърне във франчайз верига с национално покритие, а по-късно и международно. Разширявайки бизнеса си чрез увеличаване броя на локациите Вие ще станете по конкурентен на пазара, защото както знаете конкуренцията не спи и ако Вие не го направите, то рано или късно тя ще го стори и Вие ще загубите Вашата лидерска позиция. Имате и алтернатива на франчайзинга, като ползвате стандартните методи за разрастване и дистрибуция. Всеки от Вас може да сметне от колко време и средства ще има нужда, за да изгради 20-30 собствени обекта например. Много от Вас със сигурност биха могли да финансират една такава експанзия, но съществения въпрос е как ще бъдат управлявани тези обекти след като отворят врати. Смятате ли, че управителите ще ръководят обектите и ще полагат усилия и труд, като собственици ? Мисля, че всички знаем отговора на този въпрос и той не е в полза на стандартните модели за развитие. Докато при франчайзинга този проблем не съществува, защото всяка отделна единица от веригата се управлява от предприемач (франчайзополучател), който е инвестирал собствени средства и ръководи своя собствен бизнес под шапката на франчайзодателя, разбира се.

Франчайз митове

Често пъти в България се смята, че франчайз концепцията е предназначена само за разрастване на верига от търговски обекти и/или дистрибуция на стоки, което не е така. Франчайзингът е най-успешната формула за развитие и на множество бизнеси, които предлагат единствено услуги, но за съжаление в нашата страна този тип франчайз не е много развит за разлика от чужбина. Tипични дейности, които се развиват от десетилетия на франчайз принцип в света са фирмите за почистване, различни услуги които се извършват по домовете и така наречения ван базиран франчайз (van based franchise), който работи успешно както само за предоставяне на услуги, така и за дистрибуция на различни видове стоки. Друг отрасъл, който не се възползва от предимствата на франчайзинга в България, това е хотелиерството. Ние вярваме във франчайз концепцията за бизнес развитие и нашият път в този вълнуващ и бързо развиващ се пазар е да излезем извън границите на традиционното, предлагайки креативно мислене и иновативни идеи на всички наши клиенти.

www.investpoint.bg

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес