Жители и гости отпразнуваха 32 г. от създаването на община Аврен

Празничният 27 септември започна с Божествена света литургия за здравето и благоденствието на жителите на община Аврен. Тя бе отслужена в православния храм “Света Великомъченица Параскева-Петка”.

За всички любители на народната музика на площад “Ефрейтор Иван Арабаджиев” млади таланти от общината представиха богатата концертна програма - “Фолклорна магия”, и увлякоха в кръшни хора публиката.

В кулминацията на празничния ден жители и гости на Аврен имаха възможността да се насладят на прекрасните изпълнения на Крисия и Орлин Горанов, както и на талантливата жителка на общината Мария-Магдалена.

Ръководството на община Аврен почерпи всички празнуващи с топла скара и вино.

В същия ден на стадиона сили премериха отборите на общинския футболен клуб “Аврен” и ФК “Лудогорец” с. Доброплодно, община Ветрино.

В празничния ден за втора поредна година се проведе открит кръг от националния шампионат по автокрос за автомобили тип “Бъги” - “Аврен 2015 г.”.

Състезанията се проведоха в местността Изворите, в близост до населеното място. Мотото на събитието бе “Не на безразсъдното шофиране по пътищата. Оставете състезанията на професионалистите!”, като инициативата има за цел да се сложи край на уличните гонки и произшествия на пътя.

Реновиране на читалищната сграда в Юнак

С обновено читалище посрещат тази година празника на село Юнак местните жители. Общинското ръководство отпусна допълнителна субсидия в размер на 5000 лева за ремонта на сградата му.

Реновирани бяха помещенията, предвидени за гримьорни, тъй като бяха в окаяно състояние. Сега те ще се ползват както от пенсионери, така и от младежи. Освен цялостен ремонт на гримьорните обновени бяха и останалите помещения - сцената, голямата зала, фоайето и кабинетите. Направен бе външен дренаж за изолиране на влагата. Закупени бяха и някои от необходимите за обзавеждане мебели, отоплителни уреди и др.

Целият интериор на читалището придоби съвсем нов вид.

Благодарим на ръководството на община Аврен и най-вече на кмета - г-н Емануил Манолов, за предоставените ни средства, с които успяхме да постигнем това!

Ще бъде ремонтиран опасен пътен участък

Община Аврен постигна съгласие с Областното пътно управление във Варна за направата на разширение при отбивката за село Горен Близнак.

Участъкът е по главния път Варна-Бургас и създава опасност от пътни инциденти. Подготовката за реконструкцията му вече започна. Направата на разширение ще бъде за завиващите вляво за населеното място автомобили. Трасето в момента е без видимост в началната крива.

Ремонтът ще бъде извършен в обхвата на пътя, без да се засягат частни имоти. Прави се разчистване и се изчаква да намалее летният поток от автомобили.

Уличен водопровод за 233 800 лв. изграждат в село Горен Близнак

Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпусна безвъзмездна финансова помощ в размер на 233 800 лева за реализация на проект “Изграждане на уличен водопровод в кв. 8 по кадастралния и регулационния план на село Близнаци (Горен Близнак)”. То е в община Аврен, Варненска област.

Дейностите предвиждат реконструкция на три клона уличен водопровод с обща дължина 667,50 метра. За да не се прекъсва водоснабдяването в района за продължително време, при подмяна на тръбите те ще се полагат по ново трасе.

За нормалната работа на водопроводната мрежа по трасето се предвижда монтаж на шахти въздушници с автоматичен въздушник.

За източване на системата се предвижда шахта отток, в която е разположен спирателен кран. Събирането на източената от системата вода става с преносима потопяема дренажна помпа.

След изпълнение на строително-монтажните работи ще се възстановяват всички асфалтови и тротоарни настилки.

Изкопът за водопровода ще бъде направен в земни и глинести до чакълести почви според данни от геоложкия доклад.

Изкопните работи ще се извършват без откоси, с укрепване, и машинно - 40%, и ръчно - 60%. Тръбите ще се полагат върху пясъчна подложка 15 см и обратен насип от пясък, уплътнен на пластове през 20 см и с височина 60 см над “темето” на тръбата.

С извършването на реконструкцията на водопроводната система ще се подобри качеството на живот в населеното място и ще се намалят различията между селските и градските райони.

Аврен ще стопанисва хижа “Здравец”

След години борба хижата, построена на язовира в село Здравец, е предоставена на община Аврен за безвъзмездно ползване. За съжаление сградата не е поддържана и стопанисвана и е в окаяно състояние.

От ръководството на общината споделиха, че няма отворени схеми за кандидатстване, за да се извърши необходимият ремонт, но са категорични, че няма да се откажат от идеята тя да се превърне в съвременен информационен център и да се ползва от жители и гости на общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони