Консерваторите впечатлени от управленската програма на Календерска

Огромен интерес сред евродепутатите от групата на Европейските консерватори и реформисти предизвика програмата за управление на София, представена от кандидат-кмета Мария Календерска. По време на първата работна сесия от изнесеното заседание на Бюрото на групата на ЕКР, което се провежда в София, Календерска запозна консерваторите с проблемите на столицата и със своите идеи за развитието на града, които евродепутатите одобриха. Тя очерта основните приоритети в управленската си програма, с която влиза в изборната битка за София.

Календерска обяви, че кампанията й е насочена най-вече към младите, образовани хора в София. Столицата е последна спирка, преди младите българи да потеглят към Европа. Аз съм в тази кметска надпревара, за да работя за това българите да остават да живеят в България.

На въпрос на зам.-председателя на групата на ЕКР в Европарламента Мортен Месершмит как ще накара младите българи да си останат в родината, Клендерска отговори с идеята си столицата да се превърне в образователен център първо на Балканите, а с повече усилия и на Европа. Ключът в програмата й е изграждането на студентски кампус от затворен тип по европейски модел. Сегашният Студентски град отдавна е спрял да бъде образователно средище, там има дискотеки, бардаци, дюнерджийници, там мигранти пазаруват български паспорти на роми, с които да влязат в Европа, там гъмжи от престъпност.

София да стане средище не на имигранти, а на интелектуален капацитет, посочи като своя основна цел Календерска. Тя обясни, че само така ще се постигне промяна – с увеличаване на умните, образовани и интелигентни хора, които за разлика от необразованите и неработливи прослойки не могат да бъдат манипулирани от властта. „ББЦ се роди от надеждата за промяна. Тази надежда я има още, въпреки, че партията бе подложена на невиждани атаки и удари. Младите трябва да знаят, че ако не искат Летище София да е последната им спирка в България, трябва да заложат на ББЦ“, категорична е Календерска.

„Аз искрено вярвам, че съм на правилната страна, на страната на хората. В момента София се управлява с дисбаланс в социалната, образователната и здравната система“, посочи Календерска. Тя изтъкна, че всички останали кандидати на 7-те парламентарно представени партии са депутати в българския или в европейския парламент и когато загубят изборите, те изобщо няма да останат в София да защитават своите избиратели и своята концепция. „Моята сила и силата на ББЦ ще бъде в това, че когато аз попадна в този Общински съвет няма да има нещо, което да ме подкупи и аз да стана по-малко критична“, категорична бе кандидатът за кмет на столицата.

София е много важна – в нея живее една пета от населението на България, но 40% са под нивото на бедността. Пенсионерите са принудени да оцеляват със суми между 3 и 6 евро на ден, изтъкна Календерска. „Знам че ЕС не ни е длъжен с нищо и не е благотворително дружество и ние го знаем за разлика от Гърция, но минималните пенсии у нас са под нивото на Йемен и Габон“, каза тя и обясни и начинът, по който това може да се промени – чрез пренасочване приоритетите при изразходването на бюджета на столицата.

„Приоритетите на ГЕРБ и техния кмет Йорданка Фандъкова са големите инфраструктурни проекти. Тъжно е приоритет да са ти дупките, асфалта и близките фирми. Не може 20 млн. лв. да струва ремонтът на една улица в София, а 15 млн. лв. да е бюджетът за здравеопазване. Календерска посочи също, че е показателно как работи сегашната администрация в София. Тя е вторият град в челната класация по минимално усвоени средства на глава от населението. От друга страна няколко общински предприятия работят на загуба, а правят огромни инвестиции, защото са се превърнали в донор на различни частни фирми. Чрез тях столична община е натрупала дълг почти равен на бюджета й.

Каледендерска коментира и позицията си по темата с бежанците. Тя бе категорична, че България не може да поеме повече бежанци, защото не може да се справи и с тези, които вече са тук и това е видно дори за гостите на столицата. „Когато нашият Свети Синод казва, че имаме лимитирана възможност да бъдем милосърдни ида приемаме бежанци, то не е само защото сме бедни, но и защото трябва да работим върху сигурността – да внимаваме какви хора приемаме и изпращаме“, посочи още тя.
Справянето с бежанската криза за Европейския съюз е като изкачване на Еверест, в което всеки алпинист трябва да носи своята раница. За нас тази раница е непосилна. Но заради доброто си геополитическо разположение, може да се окаже, че някой ден в изкачването можем да спасим цялата група алпинисти.

„За партии в опозиция, каквато е ББЦ, има огромно място, очерта тя шансовете за добро представяне на изборите. „Ако от 7 парламентарно представени партии, 5 управляват и няма опозиция в парламента, то народът минава в опозиция“, предупреди кандидат-кметът.

Изнесеното заседание на Бюрото на ЕКР, на което ПП „България без цензура“ като част от голямото европейско консервативно семейство и Николай Бареков, в качеството му на председател на ББЦ и член на изпълнителното бюро на ЕКР, се провежда от 30 септември до 2 октомври в София. В него участват евродепутатите от ЕКР, сред които и големият приятел на България Джефри ван Орден. Провеждането му в София е голяма чест за българската делегация, защото изнесени заседания на бюрото извън Брюксел се провеждат само два пъти годишно.

Първата работна сесия на Бюрото бе открита от лидера на ББЦ и евродепутат Николай Бареков, който направи преглед на политическата обстановка в страната и проблемите в управлението на България – липсата на истинска опозиция в българския парламент, липсата на реформи и липсата на позиция по ключови за страната въпроси, като например по кризата с бежанците. Лидерът на ББЦ изтъкна като проблеми и енергийната зависимост на страната ни от Русия. „Има ниша за нашата партия, за един политически проект, консервативен, който да стои в дясно, но да защитава интересите и ценностите на страната“, категоричен бе Бареков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини