Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Музеят в Търново представя археологически находки от Арбанаси

Регионалният исторически музей /РИМ/ във Велико Търново в рубриката “Непознатото наследство” представя археологически находки от село Арбанаси. Най-любопитните предмети открити при проучвания в арбанашки църкви и некрополи и тяхната история в 5-минутен клип с 3D анимация могат да се видят от 5 октомври до края на месеца. Уникатите са подредени в специална витрина в музей “Възраждане и Учредително събрание” в старата столица.

“Китното Арбанаси, основано вероятно в края на XV в., впечатлява не само с живописното си местоположение, но и с великолепието на старинните къщи, чешми, църкви и манастири. Свидетелства за стопанския и културен просперитет на селището, те са забележителни паметници на късносредновековната светска и култова архитектура и изкуство от епохата на османското владичество”, обясняват от РИМ.

В музея се съхраняват ценни находки намерени при археологическите проучвания в арбанашките средновековни храмове “Св. Архангели Михаил и Гавраил”, “Св. Димитър”, “Рождество Христово” и прилежащите им некрополи, датирани в периода от XVI-XVIII век. Намерените монети и ритуални съдчета, изпълняващи функцията на дарове хвърлят светлина върху погребалните обреди на местното население в далечното минало. Те са малки по размери керамични купички или канички с изчистена форма и семпла украса. Местните жители следвали и традицията при покойника да се поставят предмети с подчертано християнска символика, каквито са намерените сребърни и седефени кръстчета, както и фрагменти от седефени иконки. Специален интерес заслужават и двете оловни пластини, намерени в некропола на църквата “Св. Димитър” в Арбанаси.
“Археологическите и писмени източници свидетелстват, че подобни навити на руло пластини са изпълнявали функцията на амулети и върху тях са изписани апокрифни молитви. Този обичай е бил разпространен, както през Средновековието, така и през епохата на османското владичество”, разкриват историци.

Сред находките в Арбанаси се срещат и фрагменти от текстил, изтъкан от златни, сребърни и сърмени нишки, копчета от сребро, бронз, мед и кост, коланни части, бронзови игли, стъклени гривни. Значителна част от разкрития в арбанашките некрополи гробен инвентар се състои от метални накити. Най-многобройни са намерените пръстени, изработени предимно от сребро и по-рядко от злато, бронз или мед. Открити са също сребърни наушници и обеци, някои от които с позлата. За украса на накитите са използвани разноцветни стъклени мъниста или полускъпоценни камъни.

По мнението на специалистите значителна част от откритите накити, са изваени в Чипровското златарско ателие. Те се отличават със своята изящна изработка и елегантен дизайн и са свидетелство за предпочитанията, материалните възможности и обществения статус на своите притежатели.

Представените находки с тяхната магично-обредна, художествено-декоративна или чисто практическа функция носят ценна информация за бита и порядките на местните жители. Старинните предмети допълват картината за богатото културно-историческо наследство на Арбанаси.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.