Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Финансовият министър на германската провинция Хесен се е самоубил заради коронавируса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 30 март 2020

Онлайн изложба събира творби на Фрида Кало

ЧСИ-тата дариха 52 300 лева на „Александровска“

Топ производител на ръкавици изнемогва Търсенето значително надхвърля капацитета на продукция

Музеят в Търново представя археологически находки от Арбанаси

Регионалният исторически музей /РИМ/ във Велико Търново в рубриката „Непознатото наследство“ представя археологически находки от село Арбанаси. Най-любопитните предмети открити при проучвания в арбанашки църкви и некрополи и тяхната история в 5-минутен клип с 3D анимация могат да се видят от 5 октомври до края на месеца. Уникатите са подредени в специална витрина в музей „Възраждане и Учредително събрание“ в старата столица.

„Китното Арбанаси, основано вероятно в края на XV в., впечатлява не само с живописното си местоположение, но и с великолепието на старинните къщи, чешми, църкви и манастири. Свидетелства за стопанския и културен просперитет на селището, те са забележителни паметници на късносредновековната светска и култова архитектура и изкуство от епохата на османското владичество“, обясняват от РИМ.

В музея се съхраняват ценни находки намерени при археологическите проучвания в арбанашките средновековни храмове „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, „Св. Димитър“, „Рождество Христово“ и прилежащите им некрополи, датирани в периода от XVI-XVIII век. Намерените монети и ритуални съдчета, изпълняващи функцията на дарове хвърлят светлина върху погребалните обреди на местното население в далечното минало. Те са малки по размери керамични купички или канички с изчистена форма и семпла украса. Местните жители следвали и традицията при покойника да се поставят предмети с подчертано християнска символика, каквито са намерените сребърни и седефени кръстчета, както и фрагменти от седефени иконки. Специален интерес заслужават и двете оловни пластини, намерени в некропола на църквата „Св. Димитър“ в Арбанаси.
„Археологическите и писмени източници свидетелстват, че подобни навити на руло пластини са изпълнявали функцията на амулети и върху тях са изписани апокрифни молитви. Този обичай е бил разпространен, както през Средновековието, така и през епохата на османското владичество“, разкриват историци.

Сред находките в Арбанаси се срещат и фрагменти от текстил, изтъкан от златни, сребърни и сърмени нишки, копчета от сребро, бронз, мед и кост, коланни части, бронзови игли, стъклени гривни. Значителна част от разкрития в арбанашките некрополи гробен инвентар се състои от метални накити. Най-многобройни са намерените пръстени, изработени предимно от сребро и по-рядко от злато, бронз или мед. Открити са също сребърни наушници и обеци, някои от които с позлата. За украса на накитите са използвани разноцветни стъклени мъниста или полускъпоценни камъни.

По мнението на специалистите значителна част от откритите накити, са изваени в Чипровското златарско ателие. Те се отличават със своята изящна изработка и елегантен дизайн и са свидетелство за предпочитанията, материалните възможности и обществения статус на своите притежатели.

Представените находки с тяхната магично-обредна, художествено-декоративна или чисто практическа функция носят ценна информация за бита и порядките на местните жители. Старинните предмети допълват картината за богатото културно-историческо наследство на Арбанаси.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.