Над 2000 първокурсници положиха клетва при старта на учебната година във ВТУ

Над 2000 първокурсници положиха клетва при откриването на новата учебна година във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий". По традиция новоприетите изрекоха студентската клетва, написана от поета Радко Радков, кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда Солензара.

На новата академична година старт даде ректорът на великотърновската Алма матер проф.Христо Бонджолов. "Чест е да си студент и преподавател във Великотърновския университет. Висшето учебно заведение е горд наследник на създадената през 1371 г Търновска книжовна школа. Българската Светогорска Алма-матер е приемник и пазител на просветните и културни традиции от славната епоха на Второто българско царство", пък гласеше поздравлението към студентите и преподавателите на зам.кметът на старата столица Ганчо Карабаджаков.

Заместник-кметът на Община Велико Търново подчерта, че великотърновският университет е средище на академичния дух в цяла България и Европа, а старопрестолният град е един от малкото в страната, които увеличават населението си.

Местата за прием на студенти в първи курс на ВТУ по държавна поръчка след средно образование са изпълнени на 95%. Малък брой незаети места остават единствено в хуманитарните специалности и в направлението, по което се обучават студенти за учители в средните училища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони