Зимната столица на Балканите вече е летен фестивален град

Банско - природа, традиции и модерност

Европейска и световна дестинация с ярка национална идентичност, където се балансират историята, традициите и съвременността. Това е Банско - зимната столица на Балканите, която за последните 4 г. вече се превърна в летен фестивален град. Курортът, освен предпочитано място за зимни спортове, силно стъпи на международната карта като атрактивно място за летен и културно-исторически туризъм. Съчетанието на красива природа, модерна хотелска база, уникална самобитна култура, фолклор, традиции и възможности за отдих и развлечение привличат все повече наши и чужди туристи не само през силния зимен сезон, но и през летните месеци. Това става благодарение на пъстрата палитра от културни прояви, които запълват календара през цялата година. Има изкуство за всекиго по нещо - джаз, рок и поп, балканска музика, театър, опера, балет, изложби, кино, демонстрация на занаяти, качествена литература.

Безспорно Джаз фестивалът е най-стилното лятно културно събитие в града, превърнало се традиция и запазена марка на Банско. Всяка година през август меломаните се събират под Пирин заради богата програма на фестивала, предлагаща невероятно пъстра палитра от музикални жанрове и феноменални световно известни музиканти и изпълнители, които могат да бъдат чути и видяни единствено в Банско.

Фестивалът на балканската музика "Бохеми фест", чието първо издание бе тази година, вече даде заявка да остане трайно в културния календар. Уникален за пределите на България, с най-добрите изпълнители, той успя да "разбърка" неповторимите колоритни ритми на балканската музика.

В отпускарските месеци общината осигури забавление и на любителите на съвременната популярна музика. "Банско бийт 2015" събра на сцената звездни изпълнители на поп, R&B, арт рок и етномузиката, с което за пореден път доказа, че е летният фестивален град на България.

Като продължение на силния летен сезон в края му винаги идва ред и на класическата музика. Традиционният фестивал "Банско опера фест" под открито небе се затвърди като част от културната програма и вече има своите верни последователи на балета, операта, а от тази година и на операта.

Почитателите на Мелпомена пък вече си знаят и очакват всяка година началото на юли. Летните театрални празници "На публиката - с любов" събират в Банско най-добрите постановки на театрите в страната през годината. Цяла плеяда от звездни артисти буквално се изсипва в града по време на фестивала, а жителите и гостите имат единствената възможност само за няколко дни да изгледат най-стойностните представления на едно място.

Лятната "Киномания под звездите" в края на юли показва документални филми, селектирани измежду най-добрите продукции за екстремно кино в света, част от програмата на провеждания през есента фестивал за планинарско кино "Банскофилмфест".

И понеже всичко това се случва не къде да е, а в уникалния възрожденски град, през целия летен сезон за първи път тази година започнаха културните празници "Традиция и изкуство". Всеки уикенд, в продължение на повече от два месеца, курортът се превръща в своеобразен форум на местните традиции, обичаи и култура. В програмата има демонстрации на традиционни занаяти дърворезба, предене, плетене на шушони, везане на гоблени, бродиране на сувенирни топки, плетене на кука игла, пресукване на вълна, изработка на сувенири, съпроводени с автентична фолклорна програма. Местни художници и артисти показаха своите произведения на обществеността и гостите на града.

Банско обаче е преди всичко богата история. Освен десетките къщи-музеи, съхранили миналото на града, археологическите разкрития в околностите стават все по-често посещавани от туристите. Заради това години наред общината финансира със собствени средства разкопките в подножието на Пирин, където е крепостта Ситан кале. Изцяло разкрити и завършени обекти са тези в местностите Св. Иван и Шипоцко. В последните години се разкриват късноантичен акропол в местността Карагонско и укрепени селища в местносите Св. Никола и Ситан кале. В местната традиция крепостта Ситан кале е позната под имената Калята, Стана кале и Сатан кале и се свързва с легенди за съпротивата срещу османското нашествие, ръководена от Бан Банко. На мястото са открити следи от крепостни стени, множество гробове и керамични фрагменти, които свидетелстват за принадлежността им към късноантичния период и очертават един твърде интензивен и многолюден живот в този исторически отрязък.

Местната администрация няма да изневери на амбициите си за богата програма и във връзка с предстоящия Ден на град Банско - 5 октомври. Празниците започнаха още в четвъртък с тематичната изложба "Те ни завещаха Свобода и вяра". В Дома на изкуствата са представени фотографии от събития и личности, изиграли значима роля за развитието и освобождението на Банско в периода до 1912 г. - участници в революционните борби, както и просветни дейци. Представена бе и стихосбирката на Константин Икономов - "Мурови стребла". Това са авторски песни във фолклорен стил, написани на диалекта на Банско. Програмата продължава със станалото вече традиционно състезание "Аз пиша грамотно", в което ученици от общинските училища мерят своята грамотност по родния език, а за победителите има и награди. Един от най-популярните мюзикъли в българския театрален афиш - "Грозното пате" ще гостува на Банско тази вечер. В главната роля е любимката на малки и големи Поли Генова, а неин партньор е небезизвестният Ненчо Балабанов.

Първият почивен ден е предвиден за "Празник за нашите деца с Ники Станоев". На стадион "Св. Петър" през целият ден на разположение на най-малките жители на Банско ще има пет батута, традиционни игри като дърпане на въже и състезание с чували, модерни забавления като Angry Birds на живо и много изненади. Децата ще имат възможност да поиграят също на надуваеми човешки джаги, туистър на открито и скрабъл на трева.

Неделя е денят на отворените врати за обектите от Музеен комплекс-Банско. В празничния ден на 5 октомври сутринта е тържествената литургия в църквата "Св. Троица", след която е официалното издигане на националния флаг в учебните заведения, полагане на венци и цветя пред паметници и паметни плочи на героите.

Традиционно ще се проведе риболовният турнир "Детето риболовец без дрога". На язовир "Белизмата" малките риболовци ще се състезават кой ще хване най-много улов, като състезанието стимулира любовта към природата и спорта на открито. Кулминацията в програмата е възпоменателно тържество и заря пред паметника "Банско помни героите", а вечерта бургаската изпълнителка и любимка на всички българи Тони Димитрова ще донесе летния морски полъх на централния площад в курорта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони