Спортният министър Красен Кралев: Над 200 000 души у нас се занимават с фитнес

Над 200 000 души, или около 33 % от активно спортуващите у нас хора, се занимават с фитнес, 24,6% с джогинг, 17,3%с футбол и също толкова с колоездене. Това сочи проучване, направено по поръчка на Министерството на младежта и спорта. Данните изнесе министър Красен Кралев на пресконференция по повод провеждането на VI Международен фитнес фестивал „Аз избирам движението”/IFFSofia 2015, организиран от Международната верига спортни клубове „OrangeFitness”.

В рамките на три дни от 2 до 4 октомври в SofiaEventCenter,ParadiseCenter ще се проведат семинари и мастър класове, водени от най-добрите международни и български презентатори в областта на фитнеса. Сред тях са Давид Климов и Катя Василенко от Русия, Антон Тодоров от Германия, Алесандро Муо от Италия, Мария Мадрид от Испания и Евгения Палатева, Мария Шпицер и Кристиан Кенов от България. Инициативите са напълно безплатни и в тях могат да се включат всички желаещи, увериха организаторите.

„Тази статистика ни показва, че когато работим активно за здравето на нацията трябва да обръщаме много специално внимание на фитнес залите и сътрудничеството с представителите на този сектор“, отбеляза Красен Кралев.

Министърът информира още, че към момента в Националната агенция за професионално образование и обучение се преработват изискванията за професията фитнес инструктор, като в процеса участват и експерти на ММС. Тези изисквания ясно ще регламентират кой има квалификацията да практикува професията фитнес инструктор в залите и фитнес центровете у нас.

„Изключително съм благодарен за сътрудничеството, което имаме с представителите на Асоциацията на фитнес инструкторите, те ни помогнаха да изработим Националната стратегия за борба срещу употребата на допинг, заедно с Агенцията по безопасност на храните подготвяме промени в тяхната наредба №47, с която да регламентираме предлаганите на българския пазар хранителни добавки”. Искам да благодаря и на Българския спортен тотализатор, който подпомогна организирането на този фестивал. За пореден път тази компания доказа, че единственото дружество, което финансира българския спорт и проявява загриженост, не само за професионалния сектор но и за спортните занимания, които имат по-масов характер, с тези думи министърът пожела успех на фитнес фестивала „Аз обичам движението” и допълни, че ММС е партньор, на който организаторите ще могат да разчитат и през следващите години, защото такива прояви са изключително важни, защото са един от начините да бъдат мотивирани хората към физическа активност и системни занимания със спорт.

„Благодарни сме на министър Кралев, че се ангажира с патронажа на събитието, защото това е първият досега пример, че от страна на държавата има някаква ангажираност към спорта за здраве”, каза Радка Чернева – представител на организационния комитет на фитнес фестивала „Аз избирам движението”. Тя разказа още, че идеята на фестивала е да популяризира фитнеса във всичките му форми като мотивира колкото се може повече хора да бъдат по-активни, да отделят време за себе си, за да се движат и спортуват повече.

„Аз избирам движението” се провежда в подкрепа на кампанията „София - европейска столица на спорта 2018”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини