България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Генерал топи военния министър пред премиера (обзор)

Командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев издържа само три часа в оставка. Малко преди 12 ч днес стана ясно, че Радев е обявил пред колегите си във ВВС, че подава оставка. До 13 ч документът все още не се бе появил в канцеларията на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Малко след 12 ч генералът е извикан в канцеларията на премиера Бойко Борисов, за да му изложи мотивите си за напускане. До срещата между двамата военният министър Николай Ненчев не е знаел за подадената оставка. Три дни той е в Алжир и е научил за кризата във ведомството си от кабинета на премиера.

Ген. Радев споделил с Борисов, че Ненчев през последните месеци не го приема в кабинета си, за да чуе опасенията му за бъдещето на военната авиация, научи „Труд“ от свои източници. Радев обяснил, че повече не издържа на политиката на Ненчев, който непрекъснато пробутвал свои протежета, които нищо не разбирали от отбрана и от военна стратегия. Радев хвърли оставка ден след като се прояви проект чужди изтребители от НАТО да пазят небето ни. Източници на „Труд“ обаче обясниха, че военният министър ще оцелее най-малко до след изборите.

В 13 ч ген. Радев вече бе обещал на премиера да оттегли оставката си. „Предлагам да дадем шанс в сряда (идната – б.р.) правителството конкретно да се ангажира с това, което ще му предложим. Доложих на премиера много точно каква е ситуацията в изтребителната авиация, там, където се гарантира въздушният суверенитет на страната”, каза Радев, след срещата в МС. Той обясни, че авиацията в момента е на дъното и още това лято е трябвало да бъде прекратено носенето на бойното дежурство поради липса на изправни самолети.

Радев не успя да обясни какво точно му е обещал премиерът. Според генерала ще има спасителен план. Той не можа да обясни ще се ремонтират ли спешно и от кого старите МиГ-29, нито кога ще се пристъпи към купуване на нов изтребител.
„Ще бъдат отпуснати сериозни средства, за да може до юни догодина да не приземим вонената ни авиация, а напротив – да увеличим съществено броя на изправната техника, летателните часове на летците ни и да преминем към следващо ниво на подготовка”, каза Радев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете