Ген.Михо Михов: Не е приемливо турски изтребители да охраняват въздушното ни пространство

Трябва незабавно да се пристъпи към процедура по закупуване на нов многоцелеви изтребител, наред с това да се реши въпроса с ремонта и възстановяването на летателната годност на изтребителите МиГ 29. Това коментира пред „Фокус“ председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов от АБВ - бивш началник на Генералния щаб и бивш командващ ВВС.

„Няма нищо лошо Полша да се окаже спасение за военната авиация, ние имаме дългогодишни традиции с полската страна, там са се обучавали наши пилоти и инженери. Въпросът е доколко е безопасно по отношение на лицензирането и колко системно полската промишленост ще бъде поддържана с резервни части“, отбеляза генералът.

Той бе категоричен, че не възразява Полша да ремонтира изтребителите, но отбеляза, че това не трябва да става за сметка на авиацията, в случай че договорът не сработи. „ Не бива така лесно да се демонстрира скъсването с руския военно– промишлен комплекс, поради това, че сме съюзници на НАТО. Днес ли се сетихме за това, откога пледираме за нов самолет, 20 години говорим за него“, отбеляза Михо Михов. Той заяви, че събитията, които се разиграха около оставката на командира на ВВС ген. -майор Румен Радев, макар и с елемент на провокация са били полезни.

Той бе категоричен, че България е в състояние да стабилизира военната си авиация и да продължи да участва в интегрираната система на НАТО. За да се случи това обаче, трябват много сили и средства, но и политически компромиси. Той коментира още, че от гледна точка на народопсихологията и историческата ни обремененост не е приемливо турски изтребители да охраняват нашето въздушно пространство.

Михов опроверга информацията, че в авиобаза „Граф Игнатиево“ днес ще има изнесено заседание на Комисията по отбрана заради вчерашните събития. Той уточни, че става въпрос за открит летателен ден, на който ще присъстват официални гости.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини