Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Криско с роля във вампирски филм

Борисов разговаря с феновете и ръководството на „Ботев” и „Локомотив” в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Проф. Мутафчийски: Новата вълна от грип тип Б е по-опасна от коронавируса

Забраниха на геймър да играе FIFA до живот

Гранична полиция: Няма мигрантски натиск към България

Първа индийска кола на ток Цената на модела Nexton EV ще започва от 18 000 евро

Заразените от коронавируса в Италия са 888 души, починалите са над 20

Коронавирусът и тънкият гласец на здравия разум

Макс Верстапен се пробва във виртуална кола

47 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус в Китай и 3 смъртни случая в Южна Корея

Диляна Попова сваля дрехите в „Останалото е пепел“

Втори случаи на заразен с коронавирус в САЩ

С какво ЕС обмисля да замени думата “психиатър”?

Посолството ни в Швейцария откри изложба с български носии и японски кимона

По инициатива на Посолството на Република България в Швейцария, съвместно с посолството на Япония в Швейцария, на 1 октомври 2015 г. беше открита изложба на автентични български народни носии и японски кимона под надслов „Да се срещнем с източните култури!“.

Изложбата беше открита лично от посланика на Република България в Швейцария, д-р Меглена Плугчиева и от посланика на Япония в Швейцария, г-н Рухей Маеда, Идеята за съвместна изложба е плод на доброто сътрудничеството между посолствата на двете страни в Швейцария и цели да запознае швейцарската публика с културата и традициите на България и Япония. В знак на взаимно уважение българският посланик, д-р Меглена Плугчиева, беше облечена с традиционно кимоно, а съпругата на японския посланик, г-жа Маеда, се представи в българската народна носия.

Българската изложба включва личната колекция от традиционни носии и накити от всички етнографски региони на България, събирани от г-жа Ваня Велкова, преподавател в Берлин, в продължение на години. След огромния интерес и успех на тази изложба в Регионалния исторически музей – Пловдив през 2014 г. и в Националния етнографски музей в София през лятото на 2015 г., изложбата се представя за първи път извън България.

Г-жа Велкова запозна гостите с историята на всяка една от представените носии и старинни накити. Повечето от носиите и накитите г-жа Велкова е наследила от своите родове, други е получила като дарение от възрастни хора или наследници. Всяка от изложените български носии оживяваше, благодарение на предоставената информация за имената на жените, изработили и носили някога тези народни костюми, както и свързаните с тях истории на български родове и селища. Всичко това, както и богатият снимков и филмов материал предостави възможността публиката да се запознае с богатата история и фолклор на България от края на 19-ти до средата на 20 век.

Сред първите посетители на изложбата в деня на нейното откриване бяха видни представители на швейцарската общественост, дипломатическия корпус и на българската общност в Швейцария. Поради големия интерес, изложбата ще гостува до 18 октомври 2015 г. в Берн. За изработката на поканата по повод изложбата българската художничка Любов Желев , живееща в Швейцария, специално нарисувана картина, символизираща толерантността към българската и японската култура.

Освен традиционните костюми и накити, Калоферска дантела и Копривщенско кене, представени преди това в Регионалния исторически музей – Пловдив и в Националния етнографски музей в София, настоящата изложба включва уникални стари и нови образци на българска шевица.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.