Икономически клуб "Изток-Запад" от Бавария даде подкрепа за кандидата за кмет на Видин Росица Кирова

Сдружението на градовете от германската провинция Бавария е готово да помогне с опит и практика на бъдещия екип на кандидат-кмета на Видин Росица Кирова. Това обяви председателят на икономически клуб Изток-Запад от Мюнхен (Бавария) Херман Пьониш на провелия се във Видин българо-немски дискусионен форум за регионално развитие. Освен представители на бизнеса и местното управление от Видинско, в дискусията се включиха двама от членовете на икономическия клуб - Иля Лазаров и Андреа Лазаров, както и Тано Боянкин от международния институт по политически стратегии.

Една от най-богатите провинции в Германия поема ангажимента за безплатно обучение за реформирането на видинската общинска администрация и изграждане на ефективна електронна община. От страна на Бавария предлагат партньорство на община Видин за обучение по европейски програми, ако на 25 октомври видинчани гласуват доверие на коалиция "Единни за промяна" и нейния кандидат Росица Кирова в чието лице немските гости виждат сериозен партньор.

Форумът, с акцент върху икономическото развитие на Видинско, бе открит от водача на листата за общински съветници на "Единни за промяна" д-р Цветан Ценков. Директните контакти с немската страна са установени при посещението на д-р Ценков и негови колеги в Бавария чрез клуб "Изток-Запад". Д-р Цветан Ценков поясни, че от министерството на икономиката и енергетиката на Бавария са заявили желание в началото на следващата година Видин да бъде домакин на първия изнесен икономически форум на немския бизнес.

По време на дискусията Росица Кирова представи идеите на "Единни за промяна" по отношение на належащата реформа в общинската администрация, създаване на прозрачност в нейната работа и публичност при взимането на решения от бъдещия Общински съвет.

"Всички действия на местната власт трябва да са ясни и видими за жителите на Видин и селищата на общината. Бизнесът и гражданите трябва да имат качествено обслужване и по-лесен достъп до всички документи и регистри, свързани със собствеността на общината и нейното управление", каза Кирова.

"Гражданинът не е молител, а той е човекът, който дава работата на кмета и неговите служители", обясни немския модел на мислене и действие Херман Пьониш. Пред домакините си той направи презентация на огромните възможности и опит на германската страна в сферата на икономиката, туризма и екологично чистото земеделие по изискванията на ЕС.

Херман Пьониш обяви, че Видин има реална възможност да получи подкрепа от правителството на Бавария. "Нашата задача е не да ви дадем решения, а ви предлагаме възможности и вие сами да прецените дали и кои от тях да реализирате", каза Пьониш. Той обясни, че едно добре функциониращо управление е основната предпоставка за развитие на даден град или регион.

Освен логистична подкрепа, немската провинция даде заявка и за още една подкрепа към бъдещото управление на Видин, ръководено от екипа на "Единни за промяна". Баварски клъстер от химическата промишленост, с 350 предприятия в целия свят, е заявило готовност да изпрати свой екип във Видин. Негова задача е да огледа индустриалните зони на града и даде безплатна оценка какви прозводства могат да се развият в тези райони, предвид уникалните възможности на Видин за превръщането му в мощен логистичен център.

Кандидатът за кмет Росица Кирова и участниците във форума дискутираха със своите гости и проектите си за превръщането на Видин в най-новата и атрактивна туристическа дестинация в региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини