Отлагат за догодина подписването за "Турски поток"

Подписването на междуправителствено споразумение с Анкара за газопровода "Турския поток“ може да се проточи до декември-януари. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

"През ноември те ще имат парламентарни избори. В най-добрия случай към Нова година, ако не и през януари" може да се случи подписването на споразумението, заяви Александър Новак. Той добави, че специалисти от министерството ще посетят Турция за съгласуването на проекта за въпросното споразумение, предаде БГНЕС.

"Договорихме се да продължим работата, въпреки че правителството на Турция още не е сформирано. Планираме следващата седмица да изпратим група от технически специалисти“, уточни министърът.

В момента Турция има служебно правителство, а на 1 ноември ще се проведат предсрочни избори.

Между двете страни има разногласия по размера на отстъпката за цената на газа. Има и различия по последователността в изпълнението на проекта. Анкара настоява за етапно реализиране – първо строителство на отсечката за самата Турция и после останалите три отсечки, през които да минава руския газ Европа.

Русия настояваше за пакетно реализиране на проекта – тоест и на отсечки за европейския пазар. По последни данни руската страна е склонна да приеме изграждането само на отсечката за Турция и да подпише съответното споразумение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес