Хърватия: Няма съмнение, Гърция организира маршрута за мигрантите

Хърватският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ранко Остойич показа пред медиите листовки, които мигрантите получават още на територията на самата Гърция. Върху листовката има карта с маршрута, който трябва да използват мигрантите при придвижването си към Западна Европа.

"Няма как, някой ей така в самата Гърция, да раздава карти, върху които са изписани наименования като Шид /сръбски град до Хърватия, бел.ред./ и веднага до него Хърватия, която е посочена като държава от маршрута, а Унгария като държава, която е недостъпна. Тук става въпрос за това, за което говорим и непрекъснато повтаряме. Това е организиран процес, който се осъществява", каза Остойич, цитиран от БГНЕС.

Самият Ранко Остойич посети временния лагер Опатовац, недалеч от границата със Сърбия. След избухването на бежанската криза на 16-ти септември до вчера над 110 000 мигранти са преминали от Сърбия в Хърватия.

Днес властите в Загреб очакват Унгария официално да затвори границата с Хърватия. Вчера приключи изграждането на стената и поставянето на режеща тел по общата граница.

Хърватският премиер Зоран Милованович открито обвини правителството в Атина за тежката криза.

"На Гърция не й пука. Тя не спазва Шенген", каза Милованович и призова германският канцлер да се намеси и да започне нови преговори с Атина за Шенген.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят