Правителството прие изваждането на 155 км пътища от обхвата на тол системата

Държавата ще дотира печатните медии

В Благоевград се презапасяват с лекарства и храни заради коронавируса

Правителството се отказа от покупката на нов самолет

Българският консул в Милано: Паниката намаля, все по-малко хора са с маски по улиците

800 000 лв. дава МОН за площадки за безопасност на движението в училища и детски градини

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ – 35,2%, БСП – 24%, ДПС – 10,5% Партията на Слави Трифонов остава под чертата

Деница Сачева: Хората не бива сами да решават да излязат в болничен заради коронавируса

Петя Аврамова: Тол системата обхваща 3115 км от републиканската пътна мрежа

Гърците изпразниха рафтовете в супермаркетите заради коронавируса (СНИМКИ)

Жители на пловдивски села протестират срещу кариерата за добив на инертни материали

От 0 до 100 км/ч за 1,9 секунди Czinger 21C е хибриден хиперавтомобил с мощност 1250 к.с.

Премиерът за коронавируса: Притеснено ми е при епидемия колко ще издържи НОИ, ще струва много пари

Агресивен шофьор пребил търновец на пътя Екшънът се разиграл на трасето София-Варна край разклона за Стражица

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки: Има дефицит на лекарства за грип

Йорданка Фандъкова: Разработваме план за възстановяване на старите сгради в центъра на София

Българо-френски екип ще разработи план за възстановяване на сградите между бул. „Т. Александров“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, бул. „Хр. Ботев“ и ул. „Екзарх Йосиф“. Това стана ясно по време на Архитектурния фестивал „София 2015“. „Опазването на архитектурното наследство е наша основна задача. Вече виждаме първите възстановени сгради по ул. „Пиротска“. Районът около Женския пазар има потенциал да покаже красотата на стара София. Затова разработваме градоустройствен план за възстановяването й“, каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София по време на дискусията.

Предвижда се разработване на специална наредба, която стимулира възстановяването на стари сгради и партньорството между община, държава и собственици за възвръщането на автентичната красота на Стара София. Собствениците на стари сгради могат да кандидатстват по новата програма „Региони в растеж“. По настояване на Фандъкова те бяха допуснати като бенефициенти. В последните няколко години в районите „Средец“ и „Възраждане“ са възстановени фасадите на над 130 стари сгради.

„Йорданка Фандъкова е прагматичен човек с добър екип. Виждам, че работи с много млади хора, което е добър знак, защото те обикновено не се включват в политиката. Това, че са до нея и в листата е много добър знак“, подчерта френският сенатор Ив Дож, който е член на Националната асоциация на френските исторически градове.

„За трети път съм в София и виждам напредъка – градът е много чист и зелен. Силно сме впечатление от парковете. Определено мога да кажа, че София е много хубав град и се вижда, че се развива“, заяви сенатор Ив Дож. Той обясни пред участниците в конференцията, че възстановяването на историческите центрове подобрява живота и има положителен ефект върху туризма и икономиката на градовете. „Това е дълготрайна дейност – трябва време, добра организация и връзка с жителите. Нужно е те да участват в реновирането на кварталите им“, каза още Дож.

В архитектурната конференция участваха и кандидатите за кметове на райони от ПП ГЕРБ – Вергиния Стоянова, кандидат за кмет на район „Средец“ и Савина Савова, кандидат за кмет на район „Възраждане“, както и кандидати за общински съветници – Малина Едрева, Николай Стойнев и Елен Герджиков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.