Банско с участие на Международното туристическо изложение в Тел Авив и в София

Пътник е ранен след удар на кола в стълбище

Канцлерът на Австрия отложи посещението си у нас по здравословни причини

В оставащите дни от месец февруари се очаква застудяване

Учени: Слабите хора и въздържателите умират по-рано Две чаши кафе на ден удължават живота

Агенция АФИС: ГЕРБ събира подкрепата на 26% от населението, БСП – 22,4%

Димитър Маргаритов, КЗП: Социалните мрежи трябва да спазват правилата за защита на потребителите при търговията онлайн

Главният прокурор Сотир Цацаров заминава за Великобритания  

Музей „Етър” в Габрово показва уникални гравирани медни съдове

Арх. Борислав Игнатов: Електронизацията на разрешителните за строеж ще улесни гражданите и общините

Турските власти разпоредиха арест на 170 военни заради преврата

Комисия възпитава с безплатно кино в Шумен Зрителите ще разговарят с Ники Илиев и Орлин Павлов

Каракачанов отговори на Радев: Модернизацията на армията не е прекратена

Боряна Калейн: Не съм тръгвала с идеята за медали

Цветан Цветанов: Президентът изглежда притеснен

Йорданка Фандъкова: Разработваме план за възстановяване на старите сгради в центъра на София

Българо-френски екип ще разработи план за възстановяване на сградите между бул. „Т. Александров“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, бул. „Хр. Ботев“ и ул. „Екзарх Йосиф“. Това стана ясно по време на Архитектурния фестивал „София 2015“. „Опазването на архитектурното наследство е наша основна задача. Вече виждаме първите възстановени сгради по ул. „Пиротска“. Районът около Женския пазар има потенциал да покаже красотата на стара София. Затова разработваме градоустройствен план за възстановяването й“, каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София по време на дискусията.

Предвижда се разработване на специална наредба, която стимулира възстановяването на стари сгради и партньорството между община, държава и собственици за възвръщането на автентичната красота на Стара София. Собствениците на стари сгради могат да кандидатстват по новата програма „Региони в растеж“. По настояване на Фандъкова те бяха допуснати като бенефициенти. В последните няколко години в районите „Средец“ и „Възраждане“ са възстановени фасадите на над 130 стари сгради.

„Йорданка Фандъкова е прагматичен човек с добър екип. Виждам, че работи с много млади хора, което е добър знак, защото те обикновено не се включват в политиката. Това, че са до нея и в листата е много добър знак“, подчерта френският сенатор Ив Дож, който е член на Националната асоциация на френските исторически градове.

„За трети път съм в София и виждам напредъка – градът е много чист и зелен. Силно сме впечатление от парковете. Определено мога да кажа, че София е много хубав град и се вижда, че се развива“, заяви сенатор Ив Дож. Той обясни пред участниците в конференцията, че възстановяването на историческите центрове подобрява живота и има положителен ефект върху туризма и икономиката на градовете. „Това е дълготрайна дейност – трябва време, добра организация и връзка с жителите. Нужно е те да участват в реновирането на кварталите им“, каза още Дож.

В архитектурната конференция участваха и кандидатите за кметове на райони от ПП ГЕРБ – Вергиния Стоянова, кандидат за кмет на район „Средец“ и Савина Савова, кандидат за кмет на район „Възраждане“, както и кандидати за общински съветници – Малина Едрева, Николай Стойнев и Елен Герджиков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.