Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Финансовият министър на германската провинция Хесен се е самоубил заради коронавируса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 30 март 2020

Онлайн изложба събира творби на Фрида Кало

ЧСИ-тата дариха 52 300 лева на „Александровска“

Топ производител на ръкавици изнемогва Търсенето значително надхвърля капацитета на продукция

Испания обяви две седмици ваканция Критики за липсата на общи европейски мерки срещу кризата

БСП иска вето върху новия образователен закон

Президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху новия закон за предучилищното и училищното образование настояват от БСП.

Законът бе приет окончателно миналата седмица и въвежда нова структура на образованието, заради което диплома за основно образование ще се взема в седми клас, а гимназията се разделя на два етапа. Текстовете предвиждат също държавна субсидия за частните училища, домашно образование за всички и т.н.

Шефката на младежкото обединение на столетницата Вероника Делибалтова настоява за среща с Плевнелиев, за да обсъдят текстове от нормативния акт и проблемите на образованието. Младите социалисти вече имаха акция SOSобразование.

Ако президентът не наложи вето, БСП ще мисли за подписка, с която да сезира Конституционния съд (КС). За целта са нужни 48 депутати, а левицата има само 38.

Единият мотив в жалбата може да е, че държавата бяга от конституционното си задължение да осигури образование. А другият – решение на КС, според което дългосрочните социални отношения трябва да се уреждат със законов акт, а не със стандарти, каквито трябва да се напишат, за да сработи новият образователен закон.

Според депутата от образователната комисия Стоян Мирчев (БСП) някои от приетите текстове крият риск за националната сигурност. Един от тях е вероятността в малките региони родителите да не пращат децата на училище, а да ги обучават у дома – възможност, която новият закон вече дава на всички.

„Не се знае на какви политики и виждания ще възпитат следващото поколение и това е рискът“, смята Мирчев. Според него ако учениците в малките училища, които по принцип са недофинансирани, намалеят, може да се стигне до тяхното закриване. Става въпрос за около 400 учебни заведения.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.