Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

БСП иска вето върху новия образователен закон

Президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху новия закон за предучилищното и училищното образование настояват от БСП.

Законът бе приет окончателно миналата седмица и въвежда нова структура на образованието, заради което диплома за основно образование ще се взема в седми клас, а гимназията се разделя на два етапа. Текстовете предвиждат също държавна субсидия за частните училища, домашно образование за всички и т.н.

Шефката на младежкото обединение на столетницата Вероника Делибалтова настоява за среща с Плевнелиев, за да обсъдят текстове от нормативния акт и проблемите на образованието. Младите социалисти вече имаха акция SOSобразование.

Ако президентът не наложи вето, БСП ще мисли за подписка, с която да сезира Конституционния съд (КС). За целта са нужни 48 депутати, а левицата има само 38.

Единият мотив в жалбата може да е, че държавата бяга от конституционното си задължение да осигури образование. А другият – решение на КС, според което дългосрочните социални отношения трябва да се уреждат със законов акт, а не със стандарти, каквито трябва да се напишат, за да сработи новият образователен закон.

Според депутата от образователната комисия Стоян Мирчев (БСП) някои от приетите текстове крият риск за националната сигурност. Един от тях е вероятността в малките региони родителите да не пращат децата на училище, а да ги обучават у дома – възможност, която новият закон вече дава на всички.

“Не се знае на какви политики и виждания ще възпитат следващото поколение и това е рискът”, смята Мирчев. Според него ако учениците в малките училища, които по принцип са недофинансирани, намалеят, може да се стигне до тяхното закриване. Става въпрос за около 400 учебни заведения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.