Антраник Шакариян: Без бизнеса няма дясно, няма ляво, всичко е сапунен мехур

И парите от еврофондовете не са ефективни до край, ако липсва контрол върху усвояването им, кадърно управление и няма кой да осигурява трайна заетост и доходи, казва кандидатът за общински съветник от БСП

Антраник Шакариян е кореняк варненец. Повече от две десетилетия участва активно в организацията на обществените превози на Варна. В дружествата, които ръководи, прехраната си изкарват повече от 1000 варненци. Влиза в надпреварата за общинския съвет, воден от вярата, че работното място не е привилегия, а право, а местната власт работи в услуга на гражданите, а не за тяхна сметка.

- Г-н Шакариян, вашата поява на четвърта позиция в листата на БСП мнозина във Варна приеха като сензация. Други – като провокация. Какво отведе публично десен човек като вас в листата на социалистическата партия?

- По-интересният въпрос в случая е какво във Варна е дясно и какво ляво. Управлението формално е дясно – с кмет от ГЕРБ и мнозинство на ГЕРБ в общинския съвет. Фактически обаче от същото това управление – уж дясно, безсрамно валят хули срещу варненския частен сектор и се създават изкуствени общински монополи, от които избягахме преди повече от 25 години, защото всички бяхме убедени, че са лоши.

Дайте да видим какво направиха десните за бизнеса. Във Варна нещата са докарани до пълно смачкване на дребния и средния бизнес – и то във време на дясно управление. Дори говоренето срещу частната инициатива в ГЕРБ се награждава – в листата за общински съветници има хора, които са с номинации за втори мандат, след като демонстрираха публично нахалството да настройват варненци срещу „мръсните частници“. Същите тези частници, които осигуряват 90% от икономиката в страната, които дават заплати, които се грижат за хората си. Ако дясното е да затриваш фирми с четвъртвековна история в демократична България, член на ЕС, даващи заплати на хиляди семейства - мерси. Такова дясно не е потребно никому.

Само наивници или глупци могат да смятат, че без реална иконимика, без работещ бизнес има ляво, дясно, център, либерализъм, национализъм и пр. Всичко е илюзия и сапунен мехур, ако няма кой да произвежда и осигурява доходи на хората и да пълни хазната на общината и държавата. За това ще работя аз в бъдещия общински съвет на Варна – да се стимулира бизнесът, за да може той да влезе в естествената си функция да осигурява заетост и приходи, а не да бъде третиран като донор.

Ненормално е това, което се случва в последните години: общината ни кара да ръкопляскаме всеки път, когато свърши нещо. Нима да се подменят канализации, да се строят детски градини, да се асфалтират пътища, да се поддържат зелените площи, не е задължение на всяка община? Значи ли това, че транспортната фирма, която днес обслужва гражданите, трябва да се приема и да се аплодира като новина. Или пък – сметопочистващата, като си върши работата, трябва да пляскаме? Крайно време е в тази държава хората да се пробудят, институциите да си вършат работата и фирмите да се стимулират да се развиват. На мен лично ми омръзна да гледам политик или държавник, който е свършил нещо за града с общински или държавни пари, да се бие в гърдите, а ние се прехласваме по това. Време ни е да се събудим и да не се налага да напускаме държавата си и да си търсим работа навън.

- Това обаче не дава отговор на въпроса – защо в БСП?

- Защото БСП проявява устойчивост и десетилетия наред отстоява правото на хората на труд и достойни доходи. В същото време в БСП във Варна приеха моите аргументи, че няма как да се грижиш за работещите, ако не ти пука за условията, в които се развива бизнесът. Така установихме, че всъщност имаме обща насока на мислите и желанията за действие в новия мандат на местната власт. И тя е: община Варна да заработи в услуга на бизнеса, като изисква от него да изпълнява основните си функции – формиране на приходи, разкриване на работни места и гарантиране на доходи на хората, които работят.

Искам само да напомня, че в листата на БСП съм като представител на гражданската квота, и по-конкретно - на местния бизнес. Очакванията от мен са да бъда инициативен именно в областта, от която произлизам и която представлявам – бизнеса и онова, от което той се нуждае като естествен партньор на местната власт. Да, не съм политик. И това не ме притеснява. Но пък, вместо да говоря много, съм известен с това, че гоня задачите си сериозно, бързо се уча и никога не правя помен с чужда пита. Нужно ли е да припомням, че повече от 25 години съм изпълител на голяма част от обществените превози във Варна.

При мен работят близо 1000 души, сред които цели семейства. Всеки миг от този немалък период от време съм изпълнявал на практика социалните ангажименти на община Варна към пенсионери, ученици, студенти и различни групи хора в неравностойно положение. Моята фирма не отстоя до край икономическите си интереси, за да не се превърне в пречка за реализирането на проекта за интегриран градски транспорт, с който управата на ГЕРБ толкова много се гордее. Поех всички негативи пред работниците си за това, че трета година те не знаят ще имат ли работа утре. Но няма да допусна подобно поведение да превръща коя да е друга частна фирма в жертвено агне на политико-икономически интереси. Не смятам, че моите работници го заслужават. Ще направя всичко това да не застига други хора като мен.

- Вие сте лидер и в арменската общност на града. Очаквате ли тя да се обедини зад вашата кандидатура за общински съветник?

- Аз съм председател на епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква в България. Горд съм, че съм първият избран на този пост човек, който живее и работи извън София. Но нямам навика да деля хората на арменци и неарменци, това го правят други.

Всички ние сме преди всичко българи, тъй като сме родени тук, тук сме създали децата си, гледаме внуците си. Ние, арменците в България сме общност от хора, дълбоко вярващи, трудолюбиви и общителни. Не се делим. Не се конфронтираме. Не създаваме проблеми. Ние, като искрени православни християни, се подкрепяме много. За нас принадлежността не е само дума. И в този смисъл - да, очаквам общността ни да ме подкрепи, така, както очаквам това да сторят хората от бизнеса, които работят, дават работа и пълнят хазната. Разчитам много и на тези, на които им е дошло до гуша от празни приказки в тези безкрайни 25 години преход и искат той да свърши, да отскочим от дъното и да изравним погледа си с истинските европейци, а не все да сме втора ръка.

Затова няма да давам помпозни и натруфени обещания. Усилията ми в общинския съвет ще са насочени към това да обърна порочния модел, в който общината третира гражданите като подчинени, а не обратно. Ще искам правила за по-добри условия за местния бизнес във Варна. За да имат хората работа и доходи, които да ни извадят от списъка на опашкарите. И не смятам, че тези мои виждания са леви, десни или пък партийни и политизирани.

Казвам това като човек, който 25 години е работил за Варна и за варненци – абсолютно на светло. Помагал съм в годините на много хора и организации и сега очаквам те да ме подкрепят. Силно се надявам в новия общински съвет да срещна повече хора като мен. На всички вече ни омръзна от послушници, които за 1000 лева са готови да си вдигат ръката и да продадат и майка си...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини