Бразилците вече готови с изненади за олимпиадата Рио 2016

Олимпийските игри Рио 2016 се очерта да бъдат уникални още преди старта им.
Първо, защото Южна Америка за първи път приема подобен форум. И второ – дебют на новите спортове – ръгби и голф, които събират милиони зрителска аудитория.
Това обаче им е дадено по волята на Международния олимпийски комитет. Но домакините не спират до тук и продължават да готвят изненади на гостите си.
За първи път Олимпийското село ще бъде едно, а не няколко.


„Мястото, избрано за селото, е много красиво, а строителството е почти приключило – заяви Белчо Горанов, генерален секретар на БОК, който присъства на семинар на шефовете на мисии в Рио. – Всичко е много компактно, олимпийските обекти са на едно място, както и гребният канал, и няма да се налага изминаването на огромни разстояния.”


Делегациите ще бъдат настанени в 31 блока от по 18 етажа.
Гостите ще разполагат и с два Олимпийски парка – Баха и Деодоро, които след края на форума ще бъдат превърнати в тренировъчен център – първият с подобни мащаби в Южна Америка.


За първи път също всички гимнастически състезания ще бъдат под един купол - „Рио олимпик арена”. Там ще са надпреварите в спортната, художествената гимнастика, както и в батута. С бързи темпове вървят и финалните строителни дейности на залите „Кариока” 1, 2 и 3, които ще съберат спортовете борба, джудо, фехтовка, таекуондо.


„Някои от обектите, сред които е и плувният център, имат подвижни конструкции - допълни Горанов. – И домакините изключително се гордеят с това, че след края на игрите те ще бъдат разглобени и предоставени на училища и различни спортни центрове в провинцията.”
И ако говорим за Бразилия, за Рио… Какво са те без емблематичния стадион „Маракана”? Именно там ще бъдат церемониите по откриването и закриването на игрите. Съоръжението е с капацитет 75 000 места. То ще посрещне и Краля на спортовете – футбола.


А популярната плажна ивица Копакабана ще бъде домакин на състезанията но плажен волейбол, триатлон, ветроходство, гребане и кану-каяк. Все още домакините не са осигурили минимална дълбочина от 2 метра, за да бъде монтирана стартовата уредба под вода на последните два спорта, но и това ще бъде решено съвсем скоро. Машините работят денонощно за изравяне на пясъка по 2-километровото трасе, необходимо за гребането.


Мишените на олимпийския турнир в стрелбата с лък пък ще бъдат разположени по трасето, по което минава световно известният самба фестивал.
„Предвижда се и значително разширение на транспортната инфраструктура – каза още Горанов. – След игрите до 60 процента от града ще стигат метро, автобуси, влакове. Модернизират пристанището, разширяват международното летище…”
Голфа ще направи своя дебют на първото обществено игрище, което ще има 18 дупки.


Освен че всичко ще е много удобно и компактно, времето също ще е благоприятно. Състезанията ще бъдат от 5 до 21 август, когато в Рио е зимен сезон с температури на въздуха около 24 градуса.


До момента българските спортисти имат около 25 спечелени квоти, като се очаква поне да изравним постижението от предишните игри Лондон 2012, когато бяха 63 състезатели.


Игрите ще бъдат отразени от над 20 000 журналисти, а акредитацията им е приключила още преди година и половина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт