Шефът на АПИ: 151 км около София ще са без винетка Поддържането им струва 8 млн. лв. годишно, каза Георги Терзийски

Дъщерята на Стивън Спилбърг се впуска в порното

ОДМВР-Шумен пита: Познавате ли този обирджия?

Над 1000 стопани във видинско обезщетени заради чумата по свинете

Румен Радев: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят

Започна регистрацията на НПО, желаещи да участват в избора на Съвет за развитие на гражданското общество

Шофьор блъсна колоездач и избяга

Задържаха дрогиран руснак зад волана

Задържаха рационализатори, крали ток с дървени пръти

Евакуираха 400 души от хотел в Пампорово заради пожар

Мъж с шал на лицето опитал да ограби магазин в столичния квартал „Люлин“

Нападателят от Ханау бил крайнодесен, убил и майка си

ГЕРБ призоваха президента Радев да се извини за поругаване на паметта на Левски

Нацист заличен от Берлинале Заличават името на Алфред Бауер от наградата „Сребърна мечка” заради хитлеристка дейност

Разкриха две кражби на пари в Търновско

Разпределиха парите за фермерите

Европейските и родни субсидии за животновъдите ще бъдат раздадени на 100% още до края на 2015 г. Това съобщи по „Дарик“ след провелия се Консултативен съвет по животновъдство зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Европейският регламент дава възможност за стартиране на авансовите плащания тази година още от 16 октомври. „Направили сме така разчетите, че 70% от предвидените субсидии ще бъдат раздадени между 16 и 22 октомври. Остатъкът от 30% ще се раздаде в периода 1-10 декември на настоящата година“, каза Грудев.

Той посочи, че по първата схема – за млечните крави, очакват да работят със ставка от 253 лв. за крава. Това означава, че стопаните ще получат 177,52 лв. още този месец и 76 лв. през декември. За месодайните крави, които са под селекционен контрол, ставката ще бъде 368,5 лв., отново разделена на два транша. По третата схема за обвързано подпомагане на месодайните крави подпомагането ще е в размер на 250,330 лв.

В сектор овцевъдство тази година за първи път се въвежда схема за подпомагане на дребните стопани, които отглеждат стада с между 10 и 49 животни. По думите на зам.-министър Грудев стопаните ще бъдат приятно изненадани от високата стойност на подпомагането за тях, което ще е по 88,80 лв. на животно. Грудев обърна внимание, че голяма част от тези фермери досега не са получавали никакво подпомагане. Техните плащания също ще бъдат разденели на два транша.

При схемата за обвързано подпомагане за овце майки и кози майки под селекционен контрол стремежът на държавата е да подобри качеството на стадата. Затова при тях към помощта за овцете ще има допълнително по 67,84 лв. на животно.

Друга нова схема е обвързаното подпомагане на биволи, при която е осигурен бюджет от 5,4 млн. лева. Сумата ще позволи всяка животно да бъде подпомагано с по 499,36 лв.

По думите на зам.-министър на съвета се е получило напрежение с бранша за разпределението на шестте милиона евро, които Евросъюзът отпуска за компенсиране на намаляващите субсидии за мляко и последиците от руското ембарго. Затова е решено въпросът за тях да е с остави за следващо заседание. Дотогава всички браншови структури ще бъдат разпитани писмено за мнението им, за да се избере най-удачният начин, посочи Грудев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.