Тотален хаос в район “Младост”, няма кой да замести Иванчева

Иззеха голямо количество фалшификати на световни марки от магазин в Пловдив

Американска отнесе 500 долара глоба заради недекларирана ябълка

34 бармани мерят сили в национално състезание За първи път ги изпитват и на теория

ПАСЕ посъветва Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори

Сотир Цацаров в Брюксел: Тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните мрежи

Архитекти на електровелосипеди ще се грижат за парковете в София Осигурени са 10 колела

Шофьор с 1,40 промила алкохол метна 50 лева на полицаи

Специалисти: Парите за психиатричната помощ не стигат дори за оцеляването й

Георги Свиленски: БСП ще внесе искане за оставка на зам.-председателя на парламента Емил Христов

Китайка се озова в болница, след като куче падна на главата ѝ (ВИДЕО)

Кметът на Бургас: Хотелите вече се пукат по шевовете Остров Света Анастасия най-атрактивен за туристите

Митничари предотвратиха незаконен износ на 3570 кутии цигари на “Дунав мост 1”

Демонстрация на способностите на ВВС е включена в програмата на заседанието на Военния комитет на ЕС

Първо огнище на африканска чума по свинете е открито в Унгария

Разпределиха парите за фермерите

Европейските и родни субсидии за животновъдите ще бъдат раздадени на 100% още до края на 2015 г. Това съобщи по „Дарик“ след провелия се Консултативен съвет по животновъдство зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Европейският регламент дава възможност за стартиране на авансовите плащания тази година още от 16 октомври. „Направили сме така разчетите, че 70% от предвидените субсидии ще бъдат раздадени между 16 и 22 октомври. Остатъкът от 30% ще се раздаде в периода 1-10 декември на настоящата година“, каза Грудев.

Той посочи, че по първата схема – за млечните крави, очакват да работят със ставка от 253 лв. за крава. Това означава, че стопаните ще получат 177,52 лв. още този месец и 76 лв. през декември. За месодайните крави, които са под селекционен контрол, ставката ще бъде 368,5 лв., отново разделена на два транша. По третата схема за обвързано подпомагане на месодайните крави подпомагането ще е в размер на 250,330 лв.

В сектор овцевъдство тази година за първи път се въвежда схема за подпомагане на дребните стопани, които отглеждат стада с между 10 и 49 животни. По думите на зам.-министър Грудев стопаните ще бъдат приятно изненадани от високата стойност на подпомагането за тях, което ще е по 88,80 лв. на животно. Грудев обърна внимание, че голяма част от тези фермери досега не са получавали никакво подпомагане. Техните плащания също ще бъдат разденели на два транша.

При схемата за обвързано подпомагане за овце майки и кози майки под селекционен контрол стремежът на държавата е да подобри качеството на стадата. Затова при тях към помощта за овцете ще има допълнително по 67,84 лв. на животно.

Друга нова схема е обвързаното подпомагане на биволи, при която е осигурен бюджет от 5,4 млн. лева. Сумата ще позволи всяка животно да бъде подпомагано с по 499,36 лв.

По думите на зам.-министър на съвета се е получило напрежение с бранша за разпределението на шестте милиона евро, които Евросъюзът отпуска за компенсиране на намаляващите субсидии за мляко и последиците от руското ембарго. Затова е решено въпросът за тях да е с остави за следващо заседание. Дотогава всички браншови структури ще бъдат разпитани писмено за мнението им, за да се избере най-удачният начин, посочи Грудев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.