Посланикът на Русия във Вашингтон: Русия е отворена за посещение на Владимир Путин в Белия Дом

Депутатът от БСП Явор Божанков: Временната заетост се заплаща от държавата по 3.50 лв. на ден. Как се оцелява с толкова?

Възстановиха потрошената мемориалната плоча на Венета Ботева в Търново

97 000 недекларирани евро откриха в дамската чанта на холандка, пътуваща към Турция

Задигнаха 17 700 евро от влака София – Лом

Стопани в Болярово не пускат ветеринари за втора проба за чумата

Организират Медена седянка в Елена

Премиерът Борисов обсъди партньорството с Китай с шефа на Европейската банка за възстановяване и развитие ЕБВР ще продължи да финансира стратегически инфраструктурни проекти на Западните Балкани

Три повредени мумии откриха в черния александрийски саркофаг (СНИМКИ)

НС избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК Той обеща 2019-а да бъде първата година, която здравната каса ще завърши без дефицит

2000 деца влизат през септември в нови класни стаи в Монтана

Шеф на участъка в Сухиндол уволнен, полицаи от Стражица върнати на работа

Близо 6% ръст на приходите от акцизи, ДДС, мита и глоби отчете Агенция „Митници“

Доналд Тръмп: Мога да стана най-страшния враг на Путин

Иззеха 30 кг канабис от селски имот

Разпределиха парите за фермерите

Европейските и родни субсидии за животновъдите ще бъдат раздадени на 100% още до края на 2015 г. Това съобщи по „Дарик“ след провелия се Консултативен съвет по животновъдство зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Европейският регламент дава възможност за стартиране на авансовите плащания тази година още от 16 октомври. „Направили сме така разчетите, че 70% от предвидените субсидии ще бъдат раздадени между 16 и 22 октомври. Остатъкът от 30% ще се раздаде в периода 1-10 декември на настоящата година“, каза Грудев.

Той посочи, че по първата схема – за млечните крави, очакват да работят със ставка от 253 лв. за крава. Това означава, че стопаните ще получат 177,52 лв. още този месец и 76 лв. през декември. За месодайните крави, които са под селекционен контрол, ставката ще бъде 368,5 лв., отново разделена на два транша. По третата схема за обвързано подпомагане на месодайните крави подпомагането ще е в размер на 250,330 лв.

В сектор овцевъдство тази година за първи път се въвежда схема за подпомагане на дребните стопани, които отглеждат стада с между 10 и 49 животни. По думите на зам.-министър Грудев стопаните ще бъдат приятно изненадани от високата стойност на подпомагането за тях, което ще е по 88,80 лв. на животно. Грудев обърна внимание, че голяма част от тези фермери досега не са получавали никакво подпомагане. Техните плащания също ще бъдат разденели на два транша.

При схемата за обвързано подпомагане за овце майки и кози майки под селекционен контрол стремежът на държавата е да подобри качеството на стадата. Затова при тях към помощта за овцете ще има допълнително по 67,84 лв. на животно.

Друга нова схема е обвързаното подпомагане на биволи, при която е осигурен бюджет от 5,4 млн. лева. Сумата ще позволи всяка животно да бъде подпомагано с по 499,36 лв.

По думите на зам.-министър на съвета се е получило напрежение с бранша за разпределението на шестте милиона евро, които Евросъюзът отпуска за компенсиране на намаляващите субсидии за мляко и последиците от руското ембарго. Затова е решено въпросът за тях да е с остави за следващо заседание. Дотогава всички браншови структури ще бъдат разпитани писмено за мнението им, за да се избере най-удачният начин, посочи Грудев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.