Владимир Тодоров: „Гражданска отговорност“ ще поскъпне със 7%

Не е реалистично да се очаква драстичен скок в цената на застраховката „Гражданска отговорност“. Тя ще поскъпне с не повече от 7%. Това прогнозира пред „Фокус“ Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Той уточни, че с промените в Кодекса за застраховането се повишават възможностите за изплащане на обезщетение при катастрофи, което е добра стъпка, но забраната да се сключва „Гражданска отговорност“ онлайн е много притеснителна. Според Тодоров е важно да бъде приета и бонусна система за изрядните шофьори.

„Тези шофьори, които нямат нарушения, те получават отстъпка от застраховката. Тези шофьори, които имат много актове, много ПТП-та, много нарушения, при тях застраховката става много по-скъпа – в порядъка на 2-3 пъти“, коментира Тодоров и допълни, че тази система работи от повече от 50 години в другите държави.

„При нас има технически проблеми, което пак е много странно, защото България е държавата с най-бързия интернет, а в същото време няма комуникация между институциите“, каза Тодоров. Според него, когато се въведе бонусната система, това ще има пряко отражение върху пътната безопасност.

Владимир Тодоров посочи още, че проблемите в съдебната система влияят пряко на правата на хората при застраховане и пострадалите при катастрофи. Той бе категоричен, че основният проблем при мудността на съда е забавянето на техническите и автомобилните експертизи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес