Оправдаха окончателно Николай Ненчев по делото за военните униформи

Турската централна банка повиши основната си лихва

Възможни са забавяния на граничните пунктове заради профилактика на информационната система

Обявиха международния конкурс за нов градски център на Велико Търново Архитекти от седем държави ще оценяват предложенията

СОС избира Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на “Младост”

Григор измете Симон от Барселона

Изложба представя България като кино дестинация Симон Варсано е автор на снимките

Данък за колите според газовете Облагането на доходите няма да се променя

Роналдо и Меси вече не са сами

Заемите нараснаха с 555 милиона лева Хората спестиха 2,5 млрд. лв. за година

Фандъкова: Висшето транспортно училище вече обучава 120 машинисти и инженери за третия лъч на метрото

„Ню Имидж България“ купи 50 на сто от капитала на „Телеграф Медиа“ ЕООД

Премахват най-големите германски музикални награди “Ехо”

30-годишна софиянка на съд за два въоръжени обира

Вреден шум мъчи всеки втори софиянец

Пристанище Варна навакса забавената зърнена кампания

Над 7,4 млн. тона товари са обработени в “Пристанище Варна” от началото на годината. Това представлява ръст от 3,5% в сравнение със същия период на миналата година и напълно се вписва в заложеното в годишния план, съобщиха от порта.

Всички товари се движат съгласно предвижданията, дори и зърнените, въпреки че износната кампания започна по-късно. Към 5 октомври през пристанището са преминали над 1,8 млн. тона зърнени храни, колкото и през 2014 г. по същото време.

Добрата реколта и наличието на складови бази сред родните зърнопроизводители забави кампанията по износа, защото земеделците изчакваха цените на световните борси да се стабилизират. Около месец по-късно стартиралият износ вече е наваксал изоставането и се движи в рамките на годишната прогноза.

Около 10% ръст се отбелязва при контейнерните товари, които към момента са около 1,5 млн. тона, разпределени в 105 000 TEU. Насипните товари, които идват предимно от девненските заводи, са традиционно в непроменени рамки.

От “Пристанище Варна” отчитат запазване на нивото на транзитните товари, като се привличат и нови. Така например през тази година на “Варна-Запад” се е образувал своеобразен хъб за товари за най-голямото азербайджанско газово находище “Шах Дениз”. Големи кораби разтоварват във Варна машини и тръби за проекта, които продължават към Азербайджан с по-малки плавателни съдове. До момента по тази линия е претоварено над 35 000 тона оборудване.

От пристанището прогнозират, че годината ще приключи спрямо очакванията и до края на декември през порта ще преминат общо около 10 млн. тона товари.

Успоредно с това се изпълнява и инвестиционната програма на дружеството, която възлиза на около 11 млн. лв., предвидени за подобряване на инфраструктура и обновяване на машинния парк.

В рамките на последния месец са закупени два малки и един голям челни товарачи, които повишават ефективността на обработката на товари.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.