Пристанище Варна навакса забавената зърнена кампания

Над 7,4 млн. тона товари са обработени в “Пристанище Варна” от началото на годината. Това представлява ръст от 3,5% в сравнение със същия период на миналата година и напълно се вписва в заложеното в годишния план, съобщиха от порта.

Всички товари се движат съгласно предвижданията, дори и зърнените, въпреки че износната кампания започна по-късно. Към 5 октомври през пристанището са преминали над 1,8 млн. тона зърнени храни, колкото и през 2014 г. по същото време.

Добрата реколта и наличието на складови бази сред родните зърнопроизводители забави кампанията по износа, защото земеделците изчакваха цените на световните борси да се стабилизират. Около месец по-късно стартиралият износ вече е наваксал изоставането и се движи в рамките на годишната прогноза.

Около 10% ръст се отбелязва при контейнерните товари, които към момента са около 1,5 млн. тона, разпределени в 105 000 TEU. Насипните товари, които идват предимно от девненските заводи, са традиционно в непроменени рамки.

От “Пристанище Варна” отчитат запазване на нивото на транзитните товари, като се привличат и нови. Така например през тази година на “Варна-Запад” се е образувал своеобразен хъб за товари за най-голямото азербайджанско газово находище “Шах Дениз”. Големи кораби разтоварват във Варна машини и тръби за проекта, които продължават към Азербайджан с по-малки плавателни съдове. До момента по тази линия е претоварено над 35 000 тона оборудване.

От пристанището прогнозират, че годината ще приключи спрямо очакванията и до края на декември през порта ще преминат общо около 10 млн. тона товари.

Успоредно с това се изпълнява и инвестиционната програма на дружеството, която възлиза на около 11 млн. лв., предвидени за подобряване на инфраструктура и обновяване на машинния парк.

В рамките на последния месец са закупени два малки и един голям челни товарачи, които повишават ефективността на обработката на товари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони