Заловиха грабител, нападнал жена

Деми Ловато се показа без грим (СНИМКА)

Директорката на Басейнова дирекция-Пловдив е обвинена за безстопанственост

Двама сърби са заразени с коронавирус

Wizz Air няма да отменя полети до Италия, от Ryanair все още няма официална позиция

Десетки автовози пътуват всяка седмица до огнището на коронавируса в Северна Италия

Пълни автобуси от Милано продължават да пристигат у нас

Нено Димов остава в ареста

Николета Лозанова към Филип Плейн: Благодаря ти за невероятната нощ

Гърция взема мерки срещу коронавируса, изтегля гражданите си от Италия

Появи се Ябълковият човек

Италианският премиер Джузепе Конте обвини ръководството на болница за разпространението на коронавируса в страната

Затварят пътя през Широка лъка в неделя заради кукерския фестивал

Отложиха световното първенство по тенис заради коронавируса

Проф. Петко Салчев е единственият кандидат за управител на НЗОК

Пристанище Варна навакса забавената зърнена кампания

Над 7,4 млн. тона товари са обработени в “Пристанище Варна” от началото на годината. Това представлява ръст от 3,5% в сравнение със същия период на миналата година и напълно се вписва в заложеното в годишния план, съобщиха от порта.

Всички товари се движат съгласно предвижданията, дори и зърнените, въпреки че износната кампания започна по-късно. Към 5 октомври през пристанището са преминали над 1,8 млн. тона зърнени храни, колкото и през 2014 г. по същото време.

Добрата реколта и наличието на складови бази сред родните зърнопроизводители забави кампанията по износа, защото земеделците изчакваха цените на световните борси да се стабилизират. Около месец по-късно стартиралият износ вече е наваксал изоставането и се движи в рамките на годишната прогноза.

Около 10% ръст се отбелязва при контейнерните товари, които към момента са около 1,5 млн. тона, разпределени в 105 000 TEU. Насипните товари, които идват предимно от девненските заводи, са традиционно в непроменени рамки.

От “Пристанище Варна” отчитат запазване на нивото на транзитните товари, като се привличат и нови. Така например през тази година на “Варна-Запад” се е образувал своеобразен хъб за товари за най-голямото азербайджанско газово находище “Шах Дениз”. Големи кораби разтоварват във Варна машини и тръби за проекта, които продължават към Азербайджан с по-малки плавателни съдове. До момента по тази линия е претоварено над 35 000 тона оборудване.

От пристанището прогнозират, че годината ще приключи спрямо очакванията и до края на декември през порта ще преминат общо около 10 млн. тона товари.

Успоредно с това се изпълнява и инвестиционната програма на дружеството, която възлиза на около 11 млн. лв., предвидени за подобряване на инфраструктура и обновяване на машинния парк.

В рамките на последния месец са закупени два малки и един голям челни товарачи, които повишават ефективността на обработката на товари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.