"Катимерини": САЩ могат да вкарат Македония в НАТО

Настояването на САЩ да канят Македония на международни срещи под нейното конституционно e пречка пред гръцката дипломация, но в действителност е показателно за дългогодишната политика на САЩ, пише гръцкият в. "Катимерини", позовавайки се на "поверителни документи".

Американската политика към Македония до голяма степен е повлияна от помощник-държавния секретар Виктория Нюланд "с разрешението" на Белия дом и Държавния департамент, коментира изданието. Според два документа, които са били изпратени в различни дни до гръцките посланици във Вашингтон и Скопие, САЩ са инициирали и извършвали натиск за решаването на въпроса с името.

"Най-важното, а може би и най-смущаващо е, че САЩ оставят отворена възможността да поканят БЮРМ да се присъедини към НАТО, без това да стане на среща на върха, както се казва в телеграмата на гръцкия посланик във Вашингтон. Това най-вероятно ще предизвика напрежение в отношенията с Гърция и ще принуди Атина да наложи вето", пише "Катимерини".

Според вестника преди посещението на Виктория Нюланд в Скопие на 13 юли гръцкия посланик в Македония е изпратил телеграма до Атина, в която се казва: "Основните послания на Нюланд са, че е дошло времето да се сложи край на политическата криза. Европа и НАТО ви очакват, затова не изпускайте възможността и извършете реформите, предложени от страна на ЕС, а с нашата подкрепа и процедура ние ще се справим и с решаване на въпроса с името".

"Наистина Нюланд постави три приоритета за напредък на Македония - постигане на договор между управляващите партии, с който парламентът да започне работа отново (вече постигнат), провеждане на реформи (извършват се), а веднага след това и решаване на въпроса с името... Както стана ясно от дипломатическите действия в Ню Йорк, работите изглежда се движат по американския план, който е и европейски, като от страна на ЕС той се подкрепя от Германия чрез комисар Йоханес Хан", пише още вестникът.

"Катимерини" разкрива още, че на 26 юни гръцкият посланик в САЩ е бил на среща в Държавния департамент, където домакините избегнали да го уверят, че на натовската среща на върха идната пролет няма да бъде повдигнат въпросът за покана на Македония. Те казали на посланика, че "няма да има изненади, но не изключват и неочаквани ситуации".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят