МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Дронове могат да заместят пчелите

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Световната банка и МВФ: Управленският модел на БНБ е неадекватен

Разпределението на правомощията в БНБ и липсата на достатъчно прозрачност и отчетност пречат на институцията да упражнява надзорните си функции. Това са част от констатациите в независимата външна оценка на ефективността на банковия надзор у нас, изготвена от Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ).

„Анализът и оценките показват, че степента на съответствие на нашите надзорни практики с Базелските принципи е незадоволителна“, съобщават още от БНБ. Оттам посочват, че от общо 29 критерия има съответствие по 9, а по други 12 има съответствие „в голяма степен“. За останалите има несъответствие. Проблемните области в банковия надзор били шест. Сред тях са неадекватен управленски модел, слабости във вътрешната организация, непълноти в нормативните актове и вътрешните правила и др.

Във връзка с кризата с КТБ и резултатите от оценките БНБ представи екшън план за реформирането на банковия надзор. Конкретните стъпки и сроковете са публикувани на сайта на централната банка, като според графика реформите трябва да приключат до есента на 2016 г.

В доклада на Световната банка и МВФ подробно се анализират управленските практики в БНБ. Според тях представлява проблем, че подуправителят на управление „Банков надзор“ има прекалено много правомощия. В същото време другите членове на управителния съвет на БНБ са дистанцирани от надзора на банките, но трябва да участват при вземането на решения, ако възникне проблем с дадена кредитна институция.
Според анализа БНБ не разполага с достатъчно човешки ресурс, за да се справя с надзорната си дейност. Централната банка се нуждаела от още специалисти, които да имат умения в сферата на информационните технологии, анализ на пазарните рискове и др.

В законодателството ни също имало редица пропуски, твърдят експертите. Например БНБ не може да настоява за промени във вътрешната структура на банка или в организацията й на управление. Друг пропуск било, че БНБ няма право да настоява дадена банка да смени външния си одитор.

МЕРКИ

Още екипи ще проверяват банките на място

Екипите, които ще правят инспекции на място в банките, от декември ще са 6 на брой, става ясно от плана за преструктуриране на банковия надзор, обявен от БНБ. В момента те са пет. В управление „Банков надзор“ ще бъде създадена и нова дирекция „Дистанционен надзор“. Целта е да се разделят тези дейности от проверките на място и така да има по-добър взаимен контрол. Още този месец пък трябва да бъде създадена дирекция за преструктуриране на банки, както изисква новият Закон за преструктуриране на кредитни институции. До март 2016 г. ще бъдат готови и новите правила за ранна намеса. Те ще позволят БНБ да изисква от банките да правят промени в структурата си на управление.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете