На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

Кръчмите плащат с 25% по-малко за музика

С до 25% по-малко ще плащат собствениците на заведения и търговски обекти за авторската музика, която пускат на клиенти. Това предвижда подписаното вчера тристранно споразумение между сдруженията за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ и „Профон“, и Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация (БХРА). Намалението е спрямо предния 5-годишен период. Тарифата трябва да бъде одобрена и от Министерството на културата и ще влезе в сила от януари 2016 г., а за зимните обекти – от началото на сезон 2016-2017.
Според председателя на БХРА Благой Рагин с намаляването на таксите ще се постигне двойно завишаване на приходите от тях. Той сподели, че ресторантьорите са убедили двете организации за авторски права да намалят цените, за да могат още повече заведения да подпишат споразумението. Преговорите са се водели през последните 2 години.
Въпреки това България е на едно от последните места в ЕС по събираемост на таксите за авторски права, посочи изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров. Той каза, че и с новия 5-годишен договор двете организации постигат едва около 15% обхващане на пазара. Димитров призова за засилване на проверките по заведенията, които се правят от културното министерство. Присъстващият на подписването зам.-министър на културата Боил Банов обаче посочи, че ведомството няма капацитет да назначи много инспектори, въпреки че и неговото желание е такова. Вместо това той предложи един ден в месеца, в който инспекторите ще могат да ходят на проверки, без предварително обектите да бъдат определяни, за да има елемент на изненада за заведенията.
От своя страна „Музикаутор“ и „Профон“ правят за всички търговски обекти услуга „на едно гише“. Сдруженията изграждат обща уеббазирана платформа за подаване на онлайн заявки, като по този начин ползвателите ще изпращат само една заявка за сключване на договорите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.