Кръчмите плащат с 25% по-малко за музика

С до 25% по-малко ще плащат собствениците на заведения и търговски обекти за авторската музика, която пускат на клиенти. Това предвижда подписаното вчера тристранно споразумение между сдруженията за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ и „Профон“, и Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация (БХРА). Намалението е спрямо предния 5-годишен период. Тарифата трябва да бъде одобрена и от Министерството на културата и ще влезе в сила от януари 2016 г., а за зимните обекти - от началото на сезон 2016-2017.
Според председателя на БХРА Благой Рагин с намаляването на таксите ще се постигне двойно завишаване на приходите от тях. Той сподели, че ресторантьорите са убедили двете организации за авторски права да намалят цените, за да могат още повече заведения да подпишат споразумението. Преговорите са се водели през последните 2 години.
Въпреки това България е на едно от последните места в ЕС по събираемост на таксите за авторски права, посочи изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров. Той каза, че и с новия 5-годишен договор двете организации постигат едва около 15% обхващане на пазара. Димитров призова за засилване на проверките по заведенията, които се правят от културното министерство. Присъстващият на подписването зам.-министър на културата Боил Банов обаче посочи, че ведомството няма капацитет да назначи много инспектори, въпреки че и неговото желание е такова. Вместо това той предложи един ден в месеца, в който инспекторите ще могат да ходят на проверки, без предварително обектите да бъдат определяни, за да има елемент на изненада за заведенията.
От своя страна „Музикаутор“ и „Профон“ правят за всички търговски обекти услуга „на едно гише“. Сдруженията изграждат обща уеббазирана платформа за подаване на онлайн заявки, като по този начин ползвателите ще изпращат само една заявка за сключване на договорите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес