Шуменци се ожениха след предложение на 14 февруари

САС потвърди: Няма виновни за рухналата сграда на ул. „Алабин“, убила две момичета

Зам.-министър Кръстева: През пролетта започваме изготвянето на Стратегическия план по новата ОСП

Президентът Радев изразява съболезнования на Франк-Валтер Щайнмайер по повод нападенията в Ханау

В 52 населени места ще ваксинират птиците срещу нюкясълска болест

Прокуратурата разследва как отровата, убила Стефан от Кардам, е попаднала в дома му

Иран съобщи за три нови случая на заразени с коронавируса

Тръмп издигна нов шеф на US разузнаването

МВнР потвърди: Българин е сред загиналите при стрелбата в Германия

Активисти от ВМРО искат четири емблематични храма във Велико Търново да станат действащи Инициаторите настояват средновековната църква "Свети Спас" да бъде възстановена като Музей на иконата

Премиерът Борисов: Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава и прави поход

Сърби търсят летни ваканции в Банско Идват заради фестивали, планински турове и спа почивки

Зам.-министър Бойко Пенков: Има пълна готовност на здравните власти за борба с коронавируса

Новият стар областен на Видин встъпи официално в длъжност

Правят сайт за Наредба Н-18

Кръчмите плащат с 25% по-малко за музика

С до 25% по-малко ще плащат собствениците на заведения и търговски обекти за авторската музика, която пускат на клиенти. Това предвижда подписаното вчера тристранно споразумение между сдруженията за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ и „Профон“, и Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация (БХРА). Намалението е спрямо предния 5-годишен период. Тарифата трябва да бъде одобрена и от Министерството на културата и ще влезе в сила от януари 2016 г., а за зимните обекти – от началото на сезон 2016-2017.
Според председателя на БХРА Благой Рагин с намаляването на таксите ще се постигне двойно завишаване на приходите от тях. Той сподели, че ресторантьорите са убедили двете организации за авторски права да намалят цените, за да могат още повече заведения да подпишат споразумението. Преговорите са се водели през последните 2 години.
Въпреки това България е на едно от последните места в ЕС по събираемост на таксите за авторски права, посочи изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров. Той каза, че и с новия 5-годишен договор двете организации постигат едва около 15% обхващане на пазара. Димитров призова за засилване на проверките по заведенията, които се правят от културното министерство. Присъстващият на подписването зам.-министър на културата Боил Банов обаче посочи, че ведомството няма капацитет да назначи много инспектори, въпреки че и неговото желание е такова. Вместо това той предложи един ден в месеца, в който инспекторите ще могат да ходят на проверки, без предварително обектите да бъдат определяни, за да има елемент на изненада за заведенията.
От своя страна „Музикаутор“ и „Профон“ правят за всички търговски обекти услуга „на едно гише“. Сдруженията изграждат обща уеббазирана платформа за подаване на онлайн заявки, като по този начин ползвателите ще изпращат само една заявка за сключване на договорите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.