Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Кръчмите плащат с 25% по-малко за музика

С до 25% по-малко ще плащат собствениците на заведения и търговски обекти за авторската музика, която пускат на клиенти. Това предвижда подписаното вчера тристранно споразумение между сдруженията за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ и „Профон“, и Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация (БХРА). Намалението е спрямо предния 5-годишен период. Тарифата трябва да бъде одобрена и от Министерството на културата и ще влезе в сила от януари 2016 г., а за зимните обекти – от началото на сезон 2016-2017.
Според председателя на БХРА Благой Рагин с намаляването на таксите ще се постигне двойно завишаване на приходите от тях. Той сподели, че ресторантьорите са убедили двете организации за авторски права да намалят цените, за да могат още повече заведения да подпишат споразумението. Преговорите са се водели през последните 2 години.
Въпреки това България е на едно от последните места в ЕС по събираемост на таксите за авторски права, посочи изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров. Той каза, че и с новия 5-годишен договор двете организации постигат едва около 15% обхващане на пазара. Димитров призова за засилване на проверките по заведенията, които се правят от културното министерство. Присъстващият на подписването зам.-министър на културата Боил Банов обаче посочи, че ведомството няма капацитет да назначи много инспектори, въпреки че и неговото желание е такова. Вместо това той предложи един ден в месеца, в който инспекторите ще могат да ходят на проверки, без предварително обектите да бъдат определяни, за да има елемент на изненада за заведенията.
От своя страна „Музикаутор“ и „Профон“ правят за всички търговски обекти услуга „на едно гише“. Сдруженията изграждат обща уеббазирана платформа за подаване на онлайн заявки, като по този начин ползвателите ще изпращат само една заявка за сключване на договорите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете