На 17 юли 2018 да почерпят

Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Кръчмите плащат с 25% по-малко за музика

С до 25% по-малко ще плащат собствениците на заведения и търговски обекти за авторската музика, която пускат на клиенти. Това предвижда подписаното вчера тристранно споразумение между сдруженията за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ и „Профон“, и Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация (БХРА). Намалението е спрямо предния 5-годишен период. Тарифата трябва да бъде одобрена и от Министерството на културата и ще влезе в сила от януари 2016 г., а за зимните обекти – от началото на сезон 2016-2017.
Според председателя на БХРА Благой Рагин с намаляването на таксите ще се постигне двойно завишаване на приходите от тях. Той сподели, че ресторантьорите са убедили двете организации за авторски права да намалят цените, за да могат още повече заведения да подпишат споразумението. Преговорите са се водели през последните 2 години.
Въпреки това България е на едно от последните места в ЕС по събираемост на таксите за авторски права, посочи изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров. Той каза, че и с новия 5-годишен договор двете организации постигат едва около 15% обхващане на пазара. Димитров призова за засилване на проверките по заведенията, които се правят от културното министерство. Присъстващият на подписването зам.-министър на културата Боил Банов обаче посочи, че ведомството няма капацитет да назначи много инспектори, въпреки че и неговото желание е такова. Вместо това той предложи един ден в месеца, в който инспекторите ще могат да ходят на проверки, без предварително обектите да бъдат определяни, за да има елемент на изненада за заведенията.
От своя страна „Музикаутор“ и „Профон“ правят за всички търговски обекти услуга „на едно гише“. Сдруженията изграждат обща уеббазирана платформа за подаване на онлайн заявки, като по този начин ползвателите ще изпращат само една заявка за сключване на договорите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.