Тръмп каза, че никой президент на САЩ не е бил толкова твърд към Русия като него

Поругаха гроба на Стефан Стамболов Разрушен е и паметникът на Каблешкови

Берлин незаконно депортирал екстремист Върнатият на Тунис Сами А. е бил бодигард на Осама бен Ладен

Четири уволнения заради чумата разпореди Борисов (обзор) Браншът и правителството се споразумяха, карантината ще продължи шест месеца

Животновъди даряват кози от стадата си на засегнатите от чумата

20% по-малко безработни жени 14,4% разлика в заплатите на двата пола

Баварски патрули на границата с Австрия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 юли 2018

„Боинг“ получи поръчка за два нови „Еър Форс 1“ Сделката е на стойност 3,9 млрд. долара

Плащаме в брой до 5000 лева

Криминално проявен мъж буйствал в автобус на градския транспорт и отправил заплахи към водача

12 000 деца са отпаднали от клас 2000 върнати, но отново напуснали

САЩ добиха 11 милиона барела суров петрол за един ден за първи път в историята

Унгария се изтегля от миграционен пакт на ООН Споразумението ще бъде окончателно прието през декември

Въвеждаме еврото от лятото на 2022 г. Трябва да престоим в ERM II поне 3 години, каза Валдис Домбровскис

Ивайло Калфин: Европа да обяви какъв е капацитетът за приемане на бежанци

Европа би трябвало да обяви какъв е капацитетът за приемане на бежанци. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин , по време на редовното заседание на Съвета на министрите на труда от страните членки в ЕС, съобщиха от пресцентъра на министерството.

„По наше предложение Съвета на министрите на труда обсъди темата свързана с бежанците, тъй като тяхното пристигане в Европа създава много силен натиск върху трудовия пазар и социалните системи на страните-членки”, обясни министър Калфин. „На обсъждането стана ясно, че всички страни се опитват да се справят с този проблем според възможностите си. Има вече някои добри практики, някои от страните действително разчитат бежанците да се интегрират трайно в обществата им и да допринасят за тяхното развитие”, допълни той.

„Това, което подчертах на колегите ми е, че от гледна точка на ЕС трябва да променим подхода си, за да може Съюзът да изпълни мисията – да даде на най-нуждаещите се убежище и в същото време да спазва правилата, които сам е приел”, заяви вицепремиерът.

По думите му, това означава да се случат поне няколко неща. „Първо трябва да се промени вътрешното законодателство – споразумение като „Дъблин 2”, Шенгенското в сегашния си вид, списъкът на страните, от които са допустими бежанци би трябвало да се преразгледат незабавно и поне временно тяхното действие да бъде променено. На второ място, колкото и ефективни да са мерките на страните-членки, трудно може в ЕС да се поемат по 10 000 души дневно, без да се знае до кога ще продължи този процес. Европа би трябвало да обяви какъв е капацитетът за приемане на бежанци.

На трето място трябва да не стимулира целият този процес, който така безконтролно и силово влизат по много хора на европейска територия”, допълни Калфин. „Тези горещи точки, за които стана дума на Европейския съвет би трябвало да се изнесат дори близо до границите на страните, които имат конфликт. Така по определени критерии, примерно от лагерите за бежанци в Турция, Ливан, Йордания да се взимат бежанци от войната в Сирия, а не да се стимулира те да плащат на огромната трафикантска индустрия да ги доведе до Европа и на практика да се възнаграждават тези, които са го направили”, посочи министър Ивайло Калфин.

„Има доста неща, споменах, че каквото и разпределение да се случи в ЕС, ние няма как насила да задържим хора, които са дошли в България и да им дадем по-добри условия отколкото на българските граждани, които не са толкова привлекателни, колкото някои други европейски страни. Добрият подход би бил ЕС да види целия този процес какви процедури предполага и страните-членки да си съдействат по отношение на отделните процедури. Няма как трайно да задържим бежанци на нашата територия, против тяхната воля”, каза още той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.