Uber: Не сме се отказали от софийския пазар, ЕК вече знае за решението на КЗК

Uber спира временно услугата си на българския пазар, след като Върховният административен съд потвърди решението за предварително изпълнение на забраната за дейност, наложена от Комисията за защита на конкуренцията.

"С голямо съжаление бих искал да ви съобщя, че услугата Uber Х е спряна врeменно в София", съобщи пред Би Ти Ви мениджърът на компанията за България Димитър Радуков.

Компанията беше обвинена в нелоялна конкуренция и е лишена от правото да работи в страната, докато съдът не се произнесе по същество в спора между нея и антимонополния регулатор.

"Ние дълбоко вярваме, че София има нужда от такава услуга и ние не сме се отказали от софийския пазар, напротив. Смятаме да търсим варианти и да останем и да предлагаме нашите услуги", посочи Радуков.

Фирмата за споделено пътуване навлезе на българския пазар преди година.

Според обвиненията моделът на работа - чрез мобилно приложение, избягва строгите регулации, на които са подложени таксиметровите превози. Междувременно две политически формации - "Зелените" и ДЕОС, излязоха с предложение за премахване на ограниченията в тази дейност, защото сегашната нормативна уредба не успява да се справи нито с нелегалните таксите, нито с устройствата - "помпи", които надуват сметките, докато в Uber финансовите потоци са изцяло на светло.

Компанията вече обяви, че е информирала Европейската комисия за решението на КЗК, защото смята, че то нарушава законите на ЕС. Наличието на повече избор е от огромна полза за обществото като цяло, дори и да създава затруднения на съществуващите конюнктурни интереси, смята Uber.

"По-големият избор винаги води до по-добро качество и по-ниски цени на услугите. Редица антимонополни органи в Европа, включително във Франция, Германия, Италия, Норвегия, Дания и Финландия, призоваха за реформи на остарелите транспортни регулации, които не са в интерес на потребителите", посочват от Uber.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес