Двама учени спечелиха Нобел по физика

Нобеловата награда за физика тази година отива при Такааки Каджита и Артър Макдоналд за тяхното откритие на вибрациите на неутриното (елементарна частица), които показват, че неутриното има маса, съобщи БГНЕС.

С обявяването на наградата за физика продължава Нобеловата седмица, по време на която ще станат известни носителите на престижните награди.

Вчера бяха обявени наградите в категория физиология или медицина. Те отидоха при трема учени за две изследвания. Първите двама носители на отличието са Уилям С. Кемпбъл и Сатоши Омура за техните открития, свързани с нова терапия срещу инфекции, причинени от кръгли червеи. Другият носител на отличието е Йоуйоу Ту за откритията й за нова методи за повлияване на малария.

Утре се очаква да бъде обявен носителят на отличието в категория химия, в четвъртък за литература, а в петък за мир. Следващият понеделник - 12 октомври, ще станат известни носителите на наградата за икономика.

Първата Нобелова награда е връчена през 1901 г., пет години след смъртта на Алфред Нобел. Годишните церемонии в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, се провеждат на 10 декември, на годишнината от смъртта на Нобел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят