Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Финансовият министър на германската провинция Хесен се е самоубил заради коронавируса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 30 март 2020

Онлайн изложба събира творби на Фрида Кало

ЧСИ-тата дариха 52 300 лева на „Александровска“

Топ производител на ръкавици изнемогва Търсенето значително надхвърля капацитета на продукция

Вежди Рашидов се поклони пред паметта на жертвите в лагера Маутхаузен

Министърът на културата Вежди Рашидов, който е на работно посещение в Австрия, посети Мемориалния комплекс „Маутхаузен” край град Линц и се поклони пред паметта на жертвите, намерили смъртта си в някогашния нацистки концентрационен лагер, съобщиха от Министерството на културата.

Министър Рашидов положи цветя пред българския паметник, изграден през 1975 г. от скулптора Любомир Далчев и арх. Владимир Рангелов.

В Маутхаузен паметници имат всички държави, чиито граждани са намерили смъртта си в лагера. Тук са били задържани и 19 българи, за някои от които има сведения, че са жестоко умъртвени, а други са загинали от нечовешките условия в това зловещо място на смъртта.

През април тази година с финансовата подкрепа на българското правителство, с личното съдействие на министър Вежди Рашидов, както и с помощта на Министерството на културата, на МВнР и на българското посолство във Виена българският паметник в Маутхаузен, който от години се рушеше, беше напълно възстановен. Реставрацията приключи малко преди 10 май 2015 г., когато бе отбелязана 70-годишнината от освобождението на концентрационния лагер Маутхаузен.

„Смъртта има само един образ, нека никога светът да не допусне тази трагедия да се повтори“, каза Вежди Рашидов, спирайки се пред паметниците на другите държави, чиито граждани са загинали в Маутхаузен.

Тази вечер в салоните на Българския културен институт “Дом Витгенщайн“ във Виена министър Рашидов ще участва в тържественото отбелязване на 60-годишнината от създаването на Австрийско-българското дружество за приятелство. Децата от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в град Котел ще изнесат специален концерт.

Преди тържеството Вежди Рашидов ще инспектира работата на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“. Забележителната сграда на института е закупена от българската държава преди 40 години.

„Дом Витгенщайн“ е важно културно средище, за което Министерството на културата полага много грижи. Преди две седмици в Деня на отворените врати повече от 1200 австрийци и гости на Виена разгледаха с голям интерес залите на Българския културен институт. „Дом Витгенщайн“ с право е считан за една от забележителностите на Виена.

В програмата на министър Рашидов бе включена и среща с изявени български творци – носители на наградата на Министерството на културата, които работят във Виена. Тя се състоя в резиденцията на българския посланик в Австрия Елена Шекерлетова. Вежди Рашидов запозна колегите си с най-важните проекти на Министерството на културата, голяма част от които са финансирани със средства от Европейския съюз.

Утре е срещата на министър Вежди Рашидов с федералния министър по въпросите на изкуствата, медиите и конституционните въпроси Йозеф Остермайер.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.