НАТО подготвя военноморска операция в Средиземно море заради „събитията на юг”

НАТО подготвя военноморска операция в Средиземно море заради „събитията на юг”. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от световните медии.

По думите му, Алиансът ще разкрие изнесени командни центрове в Унгария и Словакия. Столтенберг изтъкна, че новите два центъра ще работят за обезпечаване на сигурността по южните граници на Алианса.

Очаква се подобно решение да бъде взето на заседанието на министрите на отбраната от алианса, което ще се проведе в четвъртък, 8-ми октомври.

Генералният секретар отбеляза, че обособяването на нови изнесени центрове за бързо реагиране не е свързано само с действията на Русия, а и с обстановката около южните граници на алианса. „Всички държави от НАТО имат принос в укрепването на сигурността”, заяви той.

През февруари НАТО реши да открие такива центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Изнесените командни центрове имат задачата да координират и подготвят действията на силите на пакта за бързо реагиране.

Йенс Столтенберг отрече твърденията, че нарушаването на турското въздушно пространство от руските военновъздушни сили е „инцидент”. По неговите думи руските изтребители са летели над Турция твърде дълго. Той отказа да коментира данните, че руските изтребители са заглушили радарите за насочване на оръжието на приближилите ги турски военновъздушни патрули.

„Инцидентите в турското въздушно пространство са неприемливи, призовавам Русия да не подклажда напрежение с алианса, да сътрудничи в борбата с „Ислямска държава” и да се опита да помогне за постигането на политическо решение на сирийския конфликт”, заяви Столтенберг. „Русия трябва да зачита турските граници, включително въздушното й пространство, което е част от НАТО. Нарушаването на въздушното пространство крие сериозни опасности и не трябва да се повтаря”, добави той.

Столтенберг призова Москва да използва военните канали за връзка с НАТО. В отговор на въпрос той уточни, че Русия не е дала на Пакта друга информация за случая в небето над Турция, освен разпространеното съобщение в медиите.

По повод Украйна Столтенберг изрази задоволство от видимия напредък, но призова за цялостно спазване на споразуменията от Минск. „Има надежда”, коментира генералният секретар.

Той съобщи, че обстановката в Афганистан ще бъде сред темите на предстоящото заседание на министрите на отбраната. По неговите думи предизвикателствата в Афганистан остават, но местните сили за сигурност могат да се справят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят