От началото на годината 41 души са ухапани от кърлежи в Добрич

Мустафа Карадайъ от Демир Баба Текке: През 1989 г. Доган ни обедини по пътя на свободата, наречен ДПС (ВИДЕО)

САЩ потвърдиха спирането на допълнителни тарифи за вноса от Китай

Не на обемните устни Новини от Монако: Мъжете търсят по-женствена визия

Палестинският президент Махмуд Абас е постъпил в болница с висока температура

Общината дава заем на болница, за да й се издължи Закъсалата болница има неплатени местни данъци и такси за 180 000 лв.

Никола Стърджън: Щом получи яснота за Брекзит, Шотландия ще обмисли отново въпроса за независимостта

8 арестувани след фенско меле в Пловдив

Гръцката полиция освободи 14 мигранти, държани в изоставена къща край границата с Турция

„Вещицата” Марина Влади стана на 80 Блестяща кариера, обичана от ярки, останали в историята мъже, но и понесла тежки удари – това е съдбата на френската актриса

Без топла вода в центъра на София от 20 до 29 август

75-годишен мъж е загинал при катастрофа между мотопед и лек автомобил на пътя между Девин и село Грохотно

ГЕРБ към БСП: Пак ли ще се смеете на Таско Ерменков?

Д-р Валерия Матеева: Всяка бенка, различна от другите, буди съмнение По-добре да се махне нещо излишно, отколкото да се развие рак

Македонското правителство: Предложението “Република Илинденска Македония” съдържа “хронологическо определение”, приемливо за двете страни

Бареков и Кунева в оживена дискусия в Страсбург за влизането на България в Шенген

Каква е нашата позиция на България по въпроса за влизането на страната ни в Шенген. Такъв въпрос отправи към вицепремиера Меглена Кунева българският евродепутат и лидер на “България без цензура” Николай Бареков по време на среща с българските представители в ЕП, на която сред дискутираните теми беше и възможностите за приемането на страната ни в Шенген до края на годината, съобщиха от “България без цензура”.

“Като български евродепутат, който би трябвало да защитава в Европейския парламент позицията на легитимно избраното българско правителство, ме интересува каква е позицията на нашата държава по този въпрос, изтъкна Бареков и припомни, че е имало доста разминавания в позицията на двамата ключови вицепремиери – Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, особено след кризата с бежанците.

“За да бъдем коректни и максимално точни към нашите избиратели, искам да чуя каква е нашата позиция за влизането в Шенген. Това веднага ли трябва да стане?”, попита евродепутатът. “Понеже има известна ретардация от страна на европейските институции – не е ли по-добре да се възползваме и да не бързаме с влизането в Шенген и заради факта, че мигрантският поток минава през други държави, защото България не осигурява толкова бърз и безпрепятствен достъп до държавите-членки на шенгенското пространство”, предложи той.

Заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева отговори, че приемането на България в Шенген ще е само плюс за страната ни. “Само не си мислете, че това, че сме извън Шенген ни пази от бежанци. Причината е, че Турция наистина си върши работата по опазване на границата, а ние си вършим нашата работа по отношение на Гърция”, подчерта тя. По думите й цялата ни система за сигурност е така направена, че да сме в Шенген. Разликата между влизането в Европейския съюз и влизането в Шенген винаги е била максимум две години, защото просто самата система не издържа”, обясни Кунева и определи като безпрецедентно и много лошо това, че 7 години след влизането си в ЕС България и Румъния не са приети в Шенген, защото нямаме достъп до всички системи за сигурност. “Погледнете Хърватска и мигрантите във Великобритания”, обърна се тя към евродепутатите и бе категорична, че влизането в Шенген ще ни донесе само ползи.

Разнопосочните позиции на двамата вицепремиери Кунева обясни с това, че за разлика от нея, която отговаря за координация на европейските политики, министрите на вътрешните работи имат друга нагласа и затова на вицепремиерът Бъчварова й е много по-трудно. “Иначе всички сме убедени, че колкото по-бързо успеем да направим това по въздух, имаме достъп до всички информационни системи и право да правим законодателство заедно, това ще покаже най-после, че България се движи напред и по други политики и сме част от голямото семейство”, отбеляза вицепремиерът. Тя призна, че е дълбоко разтроена от случилото се преди дни.

“Искам да ви поздравя за признанието, че Турция пази България от бежанците, а не някой друг”, обърна се Бареков към Кунева. Той определи като некоректен примера й с Хърватска. “Хърватска не е европейска държава, в която влизат мигрантите. Пътят е ясен – Гърция, Средиземно море, Италия и минават през Хърватска просто транзит. Проблемът при нас е, че като влязат в България, ще бъдат регистрирани за първи път в България като държава от европейската територия и това е огромната разлика с Хърватска, защото след това, когато стигнат до Германия и други европейски държави, те ще ги върнат тук. Това ме притеснява като гражданин”, изтъкна Бареков.

От своя страна вицепремиерът се защити за думите си, че Турция си върши добре работата, като изтъкна, че и България си върши добре работата, защото това е плод на много големи дипломатически и всякакви други усилия. По отношение на първата регистрация на мигрантите тя посочи: “Дъблин 2 е пътник. Дъблин няма да остане такъв какъвто е сега. Иначе и цялата ни работа с квотите и т.н. е безсмислена”.
Кунева разказа и за срещата си с хърватски колега от опозицията, който е против това, че мигрантите не се регистрират в Хърватска. “Уверявам ви, че Шенген е сигурност. Не можем да показваме колебание. Трябва всички да го искаме с еднаква интензивност. А вашите колебания по отношение на това добре ли е Шенген за целия Европейски съюз, могат да минат през законодателства – да направим така, че Шенген да е нещо, което всички да харесват”, заключи тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.