Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Бареков и Кунева в оживена дискусия в Страсбург за влизането на България в Шенген

Каква е нашата позиция на България по въпроса за влизането на страната ни в Шенген. Такъв въпрос отправи към вицепремиера Меглена Кунева българският евродепутат и лидер на „България без цензура“ Николай Бареков по време на среща с българските представители в ЕП, на която сред дискутираните теми беше и възможностите за приемането на страната ни в Шенген до края на годината, съобщиха от „България без цензура“.

„Като български евродепутат, който би трябвало да защитава в Европейския парламент позицията на легитимно избраното българско правителство, ме интересува каква е позицията на нашата държава по този въпрос, изтъкна Бареков и припомни, че е имало доста разминавания в позицията на двамата ключови вицепремиери – Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, особено след кризата с бежанците.

„За да бъдем коректни и максимално точни към нашите избиратели, искам да чуя каква е нашата позиция за влизането в Шенген. Това веднага ли трябва да стане?“, попита евродепутатът. „Понеже има известна ретардация от страна на европейските институции – не е ли по-добре да се възползваме и да не бързаме с влизането в Шенген и заради факта, че мигрантският поток минава през други държави, защото България не осигурява толкова бърз и безпрепятствен достъп до държавите-членки на шенгенското пространство“, предложи той.

Заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева отговори, че приемането на България в Шенген ще е само плюс за страната ни. „Само не си мислете, че това, че сме извън Шенген ни пази от бежанци. Причината е, че Турция наистина си върши работата по опазване на границата, а ние си вършим нашата работа по отношение на Гърция“, подчерта тя. По думите й цялата ни система за сигурност е така направена, че да сме в Шенген. Разликата между влизането в Европейския съюз и влизането в Шенген винаги е била максимум две години, защото просто самата система не издържа“, обясни Кунева и определи като безпрецедентно и много лошо това, че 7 години след влизането си в ЕС България и Румъния не са приети в Шенген, защото нямаме достъп до всички системи за сигурност. „Погледнете Хърватска и мигрантите във Великобритания“, обърна се тя към евродепутатите и бе категорична, че влизането в Шенген ще ни донесе само ползи.

Разнопосочните позиции на двамата вицепремиери Кунева обясни с това, че за разлика от нея, която отговаря за координация на европейските политики, министрите на вътрешните работи имат друга нагласа и затова на вицепремиерът Бъчварова й е много по-трудно. „Иначе всички сме убедени, че колкото по-бързо успеем да направим това по въздух, имаме достъп до всички информационни системи и право да правим законодателство заедно, това ще покаже най-после, че България се движи напред и по други политики и сме част от голямото семейство“, отбеляза вицепремиерът. Тя призна, че е дълбоко разтроена от случилото се преди дни.

„Искам да ви поздравя за признанието, че Турция пази България от бежанците, а не някой друг“, обърна се Бареков към Кунева. Той определи като некоректен примера й с Хърватска. „Хърватска не е европейска държава, в която влизат мигрантите. Пътят е ясен – Гърция, Средиземно море, Италия и минават през Хърватска просто транзит. Проблемът при нас е, че като влязат в България, ще бъдат регистрирани за първи път в България като държава от европейската територия и това е огромната разлика с Хърватска, защото след това, когато стигнат до Германия и други европейски държави, те ще ги върнат тук. Това ме притеснява като гражданин“, изтъкна Бареков.

От своя страна вицепремиерът се защити за думите си, че Турция си върши добре работата, като изтъкна, че и България си върши добре работата, защото това е плод на много големи дипломатически и всякакви други усилия. По отношение на първата регистрация на мигрантите тя посочи: „Дъблин 2 е пътник. Дъблин няма да остане такъв какъвто е сега. Иначе и цялата ни работа с квотите и т.н. е безсмислена“.
Кунева разказа и за срещата си с хърватски колега от опозицията, който е против това, че мигрантите не се регистрират в Хърватска. „Уверявам ви, че Шенген е сигурност. Не можем да показваме колебание. Трябва всички да го искаме с еднаква интензивност. А вашите колебания по отношение на това добре ли е Шенген за целия Европейски съюз, могат да минат през законодателства – да направим така, че Шенген да е нещо, което всички да харесват“, заключи тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.